Iščejo delavce za nelegalno delo v Luki

Oglas na srbskem agencijskem portalu za delo na območju Luke Koper delavcem ponuja 3,30 evra urne postavke, šestdnevni delavnik in zahtevo po izpolnjeni normi 220 delovnih ur v treh tednih. Navedeno znaša tri tedne nepretrganega dela po več kot deset ur na dan, kar je kršitev naše delovnopravne zakonodaje. To so opozorili na novinarski konferenci, ki jo je organiziralo več koprskih sindikalnih in delavskih organizacij. Izpostavili so, da so upravo Luke zamenjali, sporni model IPS pa ostaja.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Oglas za voznika B kategorije za delo v pristanišču v Sloveniji je bil objavljen decembra na srbskem agencijskem spletnem portalu Partners & Orka. V njem pa je navedeno, da “renomirana stranka iz Slovenije” išče večje število delavcev za delo konec januarja. “Oglas je tako še kako aktualen,” je opozoril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Skupaj z drugimi koprskimi sindikalnimi organizacijami so opozorili, da so upravo Draga Matića zamenjali, kar je bil cilj vlade in SDH kot državnega lastnika Luke, a se izkoriščanje delavcev prek modela izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v pristanišču nadaljuje.

Za skupen nadzor v pristanišču

“Pozivamo k skupnem nadzoru inšpekcije in finančne uprave nad delovanjem podjetij IPS v koprskem pristanišču,” je poudaril Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90. Po njegovih besedah je delovna inšpekcija v enem primeru že ugotovila, da se Luka poslužuje protipravnega najema delovne sile in da način poslovanja nekaterih podjetij IPS z gotovinskimi izplačili delavcev pomeni oškodovanje državne blagajne, a dokazovanje “od primera do primera” ni dovolj. To namreč privede le do odpuščanja delavcev, ki delajo za kršitelja, model IPS pa ostaja v veljavi še naprej.

“Gre za socialni dumping in kršitev temeljnih pravic delavcev, ki se mora končati z njihovo takojšnjo zaposlitvijo v Luki Koper,” je prepričan Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije - KS 90. Pavel Lokovšek iz Sindikata pristaniških delavcev je dejal, da za Luko Koper dela 32 (od skupaj 34) podjetij IPS, ki so pravzaprav prikrite agencije za posredovanje dela. “Na nas se obrača vse več delavcev IPS, kar je osnova za naše sindikalno delo,” pravi. V zadnjem mesecu se je število sindikalnih članov med delavci IPS povečalo za 90 in jih je trenutno približno 130. “Še vedno pa je med njimi precej strahu,” doda.

Luka: načrt še ni potrjen

O tem, ali namerava spremeniti model IPS, za kar se je zavzel tudi predsednik nadzornega sveta Luke Rado Antolovič, in zaradi česar so zamenjali prejšnjo upravo družbe, smo naslovili tudi na novega predsednika uprave Dimitrija Zadela. “Vprašanje je povezano s postopkom potrjevanja poslovnega načrta družbe in skupine za leto 2018 - ta vsebuje tudi načrt kadrov -, ki še ni zaključen, zato nanj še ne moremo odgovoriti,” so sporočili iz Luke.

Na inšpektoratu za delo pa so dejali, da z nadzornimi postopki na območju Luke Koper nadaljujejo. Ob tem so znova poudarili, da mora inšpektorat vsak posamezni primer posebej dokazovati. ”Pričakujemo pa, da bo nova uprava Luke Koper tudi že sama sprejela ukrepe, s katerimi bo pristopila k odpravi tovrstnih nepravilnosti,” so navedli.


Najbolj brano