Vujović bi zapustil EP, posledice pa bi bile katastrofalne

Ali bo slovenska rokometna reprezentanca v znak protesta res zapustila evropsko prvenstvo v Zagrebu, bo znano danes popoldan, mnenja pa so že izoblikovana. Rokometaši si takšnega scenarija ne želijo, selektor Veselin Vujović bi Hrvaško takoj zapustil, rokometni in pravni strokovnjaki pa so mnenja, da to ne bi bila pametna odločitev.

Veselin Vujović Foto: Tomaž Primožič/FPA
Veselin Vujović Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Rokometna zveza Slovenije bo o tem, ali naj slovenska reprezentanca zaradi domnevno spornega sojenja na evropskem prvenstvu v Zagrebu zapusti tekmovanje, odločala na današnji seji predsedstva. Ta bo ob 15. uri v Zagrebu. Seja bo sicer zaprta za javnost, po njej pa bodo v RZS pripravili novinarsko konferenco.

Na dnevnem redu seje predsedstva redu bo predvsem dogajanje na EP, saj sta glavni točki sojenje na evropskem prvenstvu 2018 Hrvaška in možnost odhoda slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2018.

"Tudi organ na drugi stopnji je potrdil prvostopenjsko odločitev komisije, ki je potrdila končni izid tekme skupine C med Slovenijo in Nemčijo v predtekmovanju," so zapisali pri EHF. V obrazložitvi odločitve so pri EHF zapisali, da je bila odločitev sodnikov sprejeta v dani situaciji in da sta imela na voljo tudi videoanalizo. "Odločitve sodnikov so dokončne, zato je komisija zavrnila pritožbo RZS," so še zapisali. Prvo pritožbo RZS je disciplinska komisija EHF zavrnila že pred tem.

Slovenska rokometna zveza je po tekmi med Slovenijo in Nemčijo na evropsko zvezo EHF podala uradno pritožbo zaradi domnevnega kršenja pravil, zaradi katerih je bila članska reprezentanca po mnenju RZS močno oškodovana. Ob koncu ponedeljkove tekme v zagrebški Areni proti branilcem naslova evropskih prvakov pred dvema letoma na Poljskem sta se litovska sodnika pri vodstvu Slovenije s 25:24 odločila za ogled videoposnetka. Po njem sta Blažu Blagotinšku pokazala rdeči karton ter dosodila sedemmetrovko za Nemčijo, ki jo je uresničil Tobias Reichmann.

Pritožbo RZS je disciplinska komisija EHF že zavrnila, slovenska zveza pa po pisanju medijev zdaj razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF ter prijavi na Mednarodno razsodišče za šport v Lozani (Cas).

Če bi Slovenija res zapustila EP, potem bi bila prva reprezentanca, ki bi to storila, ugotavlja Delov novinar Peter Zalokar in dodaja, da bi bile posledice bržčas hude: "Kazen za to sicer ni določena, gotovo pa bi bila huda in ne samo denarna. Slovenija bi bila verjetno za kar nekaj časa izločena iz vseh tekmovanj pod okriljem EHF. Izpustila bi SP prihodnje leto na Danskem in v Nemčiji ter posledično tudi OI leta 2020 v Tokiu, kar je glavni cilj sedanjega rodu slovenskih rokometašev. Tudi organizacija EP za ženske leta 2022 bi ostala mrtva črka na papirju." Ob tem pri Delu opozarjajo, da so so domnevne sodniške krivice dogajale tudi velikim reprezentancam: "V finalu EP 2002 na Švedskem so sodniki zmago poklonili domači reprezentanci, čeprav so Nemci tri sekunde pred koncem dosegli povsem regularen zadetek. Takrat sta bila sodnika bratranca Načevski. Dragan Načevski je zdaj šef sodnikov v Evropski rokometni zvezi (EHF) in ima v rokah škarje in platno."

Vujović: Jaz bi rekel, da gremo domov

Vujović je o možnosti odhoda s prvenstva v pogovoru za Ekipo brez obotavljanja dejal: "Jaz bi rekel, da gremo domov. Brez razmišljanja."

Nato je razkril, da ga je poklical tudi predsednik RZS Franjo Bobinac in mu dejal, naj se s fanti osredotočijo na športni del in opravijo delo, kot da bodo ostali do konca prvenstva, oni na zvezi pa bodo ocenili, kaj storiti glede bojkota.

Rokometni strokovnjaki so mnenja, da bi bil predčasen odhod s prvenstva slaba odločitev, ki bi škodovala slovenskemu rokometu, predvsem pa mlajšim rodovom. EHF lahko namreč RZS kaznuje s prepovedjo nastopanja na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem ali pa ji izreče denarno kazen.

Vujović je za ekipo še povedal, da je mnenja, da je on odveč v rokometnem svetu. "Prepričan sem, da je ogromno sodnikov in delegatov, ki govorijo 'kakšen kreten je tisti Vujović'. Če bi fino izgubili za deset golov proti Nemcem, ne bi bilo nobenih težav."

Vujović: Sodnika čakala na navodila, ki sta jih dobila preko slušalke

Zmotilo ga je tudi, da sta sodnika s črno krpo prekrila zaslon, ko sta gledala videoposnetek. Meni, da sta sodnika čakala na navodila, ki sta jih dobila preko slušalke, saj sama nista bila sposobna oceniti položaja.

Vujović je EHF sporočil še: "Če bi imeli jajca, bi me kaznovali. Ampak jih nimajo. Ne bi bil prvič kaznovan. Petindvajset let sem že priča njihovim neumnostim."

Slovenski selektor je dal vedeti, da mu je tovrstnih igric dovolj: "Če se zgodi, da bodo Slovenijo zaradi Vujovića ali njegovih komentarjev doletele sankcije, bom to preprosto rešil. Dal bom odpoved in bo prišel nekdo, ki ne bo toliko govoril, ki ne bo tak borec, ki ne bo motiviral svojih fantov in jih ne bo prepričal, da lahko premagajo prvaka Evrope in prvaka sveta. Ostali bomo na ravni majhne, simpatične reprezentance. Včasih bomo koga presenetili in tako bo ostalo leta. Odlično. Ampak, ali je to rešitev? Ni problema, jaz sem pripravljen sprejeti svoje sankcije."


Najbolj brano