Zobozdravnik mora vedeti za vaša zdravila

V pogovoru z zobozdravnikom se bolniki pogosto omejijo na dejstva, ki se nanašajo na zobe. Vendar pa je to le del tega, kar mora o zdravju svojega pacienta vedeti zobozdravnik. Zelo pomembna so tudi zdravila, ki jih pacient redno prejema ali jih je že nehal jemati, saj lahko vplivajo na izide posegov v ustni votlini.

Ni vseeno, katere podatke pacient navede zobozdravniku.  Foto: /
Ni vseeno, katere podatke pacient navede zobozdravniku.  Foto: /

Najpogosteje predpisani zdravili proti strjevanju krvi izhajata iz skupin zdravil, ki vsebujejo kot učinkovino ali acetilsalicilno kislino ali derivate kumarina. Prejemajo jih predvsem pacienti s povišanim tveganjem za pojav krvnih strdkov in so tako zaščiteni pred razvojem kapi ali infarkta. Iz zobozdravstvenega vidika je jemanje teh zdravil pomembno v primeru posegov, pri katerih pride do krvavitve v ustih, saj bi bila ta pod vplivom zdravila podaljšana. Zobozdravniki zato uporabljajo posebne protokole obravnave.

Pri obravnavi pacienta, ki prejema terapijo z acetilsalicilno kislino, ukinitev le-te ponavadi ni potrebna, kadar gre za posege z manjšim tveganjem za krvavitev (denimo preprosto izdrtje do treh zob hkrati). V primeru posegov, ki predstavljajo večje tveganje za krvavitev, mora zobozdravnik v sodelovanju s pacientovim osebnim zdravnikom a presoditi, ali je začasna ukinitev terapije nujna.

Pri terapiji s kumarini zobozdravnik pacientu zapiše datum, uro in obseg posega. S tem izvidom se pacient zglasi v antiagregacijski ambulanti, kjer ga pripravijo na poseg tako, da mu prilagodijo odmerek zdravila in s tem omogočijo optimalno strjevanje krvi. Na dan posega mora pacient prinesti izvid o prilagoditvi odmerka.

Na tržišču se je uveljavila tudi tako imenovana nova generacija antikoagulantov, ki vsebujejo učinkovine dabigatran, apiksaban, rivaroksaban. Pri terapiji z njimi prilagoditev odmerka ni potrebna. Pacient tako le preneha jemati zdravila 24 ur pred posegom in z njimi po njem nadaljuje po posegu.

Pri zobozdravstveni obravnavi pacienta je potrebno upoštevati tudi zdravila, ki učinkujejo na procese preoblikovanja kosti. Ta zdravila se predpisujejo predvsem pacientom z osteoporozo ali malignimi kostnimi boleznimi. Gre v bistvu za antiresorptivna zdravila, ki se delijo na dve skupini. V prvo spadajo tako imenovani bisfosfonati, ki kot zdravilne učinkovine vsebujejo klodronsko, alendronsko, zoledronsko kislino. Zdravila lahko pacienti zaužijejo v obliki tablet ali jih prejmejo intravenozno. Nato se zdravila odlagajo v kosteh in delujejo tako, da zmanjšujejo hitrost presnove kostnega tkiva, ki zato ohrani čvrstost in posledično varuje paciente pred spontanimi zlomi.

Vendar pa so procesi presnove kosti ključni pri nekaterih invazivnih zobozdravstvenih posegih. Če se pri pacientu, ki prejema bisfosfonatno terapijo, izvede denimo izdrtje zoba, lahko to vodi do zapleta, ki ga imenujemo nekroza čeljusti. Večja možnost pojava nekroze čeljusti je pri pacientih, ki uživajo tablete več kot pet let in pri tistih, ki prejemajo zdravilo intravensko. Gre za stanje, pri katerem na mestu izdrtega zoba dlesen ne pokrije kosti, ta pa ostane razgaljena in boleča.

V drugo skupino antiresorptivnih zdravil spada zdravilo, ki kot učinkovino vsebuje monoklonsko protitelo denosumab. To je v uveljavi krajši časa kot bisfosfonati, zato ni trdnih dokazov, vendar tudi to zdravilo povezujejo z možnostjo razvoja nekroze čeljustnice.

Terapija nekroze čeljustnice je zahtevna in bistveno zmanjša kvaliteto življenja bolnikov. Njeno preprečevanje je možno s pomočjo ustrezne informiranosti pacientov, zobozdravnikov in zdravnikov, saj se žal zgodi, da pacienti pozabijo omeniti terapijo osteoporoze z antiresorptivnimi zdravili.

Sicer pa je ta podatek pomemben za zobozdravnika predvsem pri izvajanju invazivnih posegov, medtem ko lahko konzervativno zdravljenje poteka nemoteno.

Treba se je zavedati, da zdravila ne delujejo tarčno le na določen del telesa, ampak lahko vplivajo tudi na biološke procese v ustni votlini, kar je potrebno upoštevati v pogovoru z zobozdravnikom.


Najbolj brano