V Varaždin ali predčasno domov

Razplet tekme z Nemčijo je včeraj še vedno buril duhove in sprožal odzive v slovenski reprezentančni odpravi, ki jo danes v zadnjem krogu prvega skupinskega dela na evropskem prvenstvu čaka odločilna tekma za napredovanje s Črnogorci.

Veselina Vujovića (levo) čaka danes soočenje z rojaki iz Črne 
gore. Foto: Nebojsa Tejic
Veselina Vujovića (levo) čaka danes soočenje z rojaki iz Črne gore. Foto: Nebojsa Tejic

ZAGREB >Pregreto rokometno ozračje se tudi dan po sporni tekmi z Nemčijo ni ohladilo. Prav nasprotno. Ob zavrnjeni prvi pritožbi disciplinske komisije evropske rokometne zveze (EHF) so v slovenski reprezentanci preigravali tudi neverjetne scenarije, kot je protestni odhod z evropskega prvenstva (EP). Skrajna poteza, ki bi jo lahko povlekli v predsedstvu Rokometne zveze Slovenije, se vendarle zdi prej taktični manever in naložba za boljša izhodišča v rokometni prihodnosti. So se pa v slovenski krovni organizaciji medtem že odločili za drugo - obsežnejšo in podrobnejšo - pritožbo na disciplinsko komisijo EHF. Razmišljajo tudi o civilni tožbi proti EHF in pritožbi na Mednarodno športno arbitražno razsodišče v Lozani.

Kakorkoli, drevi se bo rokometna pozornost spet vrnila na igrišče. Slovenija mora iztržiti vsaj neodločen izid s Črnogorci, sicer bo res predčasno sklenila EP. Zadnji slovenski tekmeci v skupini C ostajajo brez točke in tudi na svojem četrtem prvenstvu stare celine v oslabljeni zasedbi še niso okusili slasti zmage, a bodo rojaki slovenskega selektorja Veselina Vujovića vsekakor skušali drago prodati svojo kožo. Ne nazadnje so izbranci Dragana Đukića v igri za napredovanje, ponedeljkovi razpleti pa so potrdili vso nepredvidljivost EP, v katerem se tudi papirnati favoriti v turnirskem sistemu soočajo z bolj ali manj visokimi ovirami na poti do izločilnih bojev oziroma polfinala. Olimpijske prvake Dance so v drugem krogu skupine D denimo presenetili Čehi, ki so za uvod klonili pred Španci s 15:32.

Danes na EP

Skupina C, (Zagreb) - Nemčija : Makedonija (18.15), Slovenija : Črna gora (20.30); vrstni red - Makedonija 4 točke, Nemčija 3, Slovenija 1, Črna gora 0; skupina D (Varaždin) - Češka : Madžarska (18.15), Španija : Danska (20.30); vrstni red - Španija 4, Češka in Danska 2, Madžarska 0.

V Varaždinu bosta v drevišnjem tretjem krogu Španija in Danska odločali o prvem mestu in točkovni popotnici za drugi skupinski del. Zmago pa proti Čehom nujno potrebujejo Madžari. Podobna izhodišča so pred sklepnim krogom tudi v Zagrebu, kjer prav tako ni mogoče z gotovostjo napovedati razpleta. Slovenskim rokometašem ni šel na roko izid drugega ponedeljkovega dvoboja, kjer so Makedonci še drugič zapored minimalno zmagali in bodo v drugi skupinski del gotovo prenesli vsaj dve točki. Če pa bi drevi presenetili Nemce, bi še podvojili svoj izkupiček pred drugim delom v Varaždinu, kamor se bodo preselile tri najboljše ekipe iz skupine C. Ali se bo Nemcem in Makedoncem priključila Slovenija, bo znano po današnjih razpletih.

Vujović je sicer svojim izbrancem po tako in drugače izčrpavajoči tekmi z Nemci včeraj namenil dopoldanski počitek in sporočil: v zadnjih dneh je bilo toliko gnojnice zlite na rokomet, čas je, da nekdo začne s čiščenjem. ”Težko je sicer najti pravo motivacijo po nepravičnih razpletih z Makedonijo in Nemčijo. Podprli bomo vsako odločitev naše zveze, v primeru našega nastopa pa bomo naredili vse, da premagamo Črno goro, ki se je proti Makedoncem pokazala v zelo lepi luči. Njihova zunanja vrsta je bila odlična, v vsakem primeru pa bo trda tekmica.”


Najbolj brano