Nova zaloga cepiva proti gripi, v Knežaku nov primer ošpic

Zaradi letos povečanega zanimanja za cepljenje zoper gripo je že minuli teden v Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) začelo zmanjkovati cepiva. Zato so naročili še 7000 odmerkov cepiva pri proizvajalcu. Iz pičlih zalog je NIJZ na Primorsko že poslal nekaj novih pošiljk že naročenega cepiva. Zaradi virusov, ki razsajajo, je šempetrska bolnišnica povsem zaprla vrata za obiske.

Tudi na Primorsko prihajajo nove zaloge cepiva proti gripi.
Tudi na Primorsko prihajajo nove zaloge cepiva proti gripi. 

SLOVENIJA, PRIMORSKA >Letošnje zanimanje za cepljenje proti gripi je občutno večje od lanskega, že doslej se je cepilo približno dobrih 50 odstotkov več ljudi kot lani. Zato je v vseh območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in tudi v zdravstvenih domovih, kjer prav tako cepijo, že minuli teden začelo primanjkovati cepiva.

Z NIJZ so sporočili, da so zato od izvajalcev cepljenja prejeli naročilo še za 1200 odmerkov cepiva proti gripi (od tega za Primorsko približno 200 odmerkov). “Potrdili smo tudi naročilo 7000 odmerkov štirivalentnega cepiva proti gripi za otroke, stare več kot tri leta, za mladostnike in za odrasle,” navajajo v NIJZ in dodajajao, da gre za francoskega proizvajalca cepiva in za enako cepivo, kot je bilo na voljo doslej. “Cepivo pričakujemo predvidoma v dveh tednih.”

Bolnišnice zapirajo vrata

V splošni bolnišnici v Šempetru so včeraj zaradi povečanega števila virusnih obolenj prepovedali vse obiske. V izolski bolnišnici so ti še omejeni na enega zdravega svojca, a bodo v primeru razmaha virusnih okužb tudi prepovedali obiske. Ti so prepovedani tudi v celotnem ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru, na onkološkem inštitutu, v slovenjgraški, jeseniški in novomeški bolnišnici.

So pa včeraj svojo območno enoto v Kopru že oskrbeli s sto odmerki cepiva zoper gripo, ki se uradno imenuje vaxigrip tetra. Danes pa bodo v novogoriško enoto NIJZ dostavili še 50 odmerkov tega cepiva. Včeraj so cepivo proti gripi dostavili tudi zdravstvenemu domu v Tolminu (50 odmerkov) in zdravstvenemu domu v Ilirski Bistrici (20 odmerkov). Gre za razporejanje sicer zdaj že izredno skromnih zalog cepiva, ki so jih naročniki naročili že prejšnji teden, takoj ko so jim zaloge skopnele.

Primer ošpic v Knežaku

Po neuradnih podatkih je za ošpicami zbolela deklica, ki obiskuje vrtec v Knežaku. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so primer okužbe pri predšolskem otroku, ki je bil cepljen z enim odmerkom cepiva, potrdili, niso pa razkrili lokacije. Ta primer ni povezan s pediatrično kliniko. Vir okužbe še ugotavljajo. Pred obolevnostjo je bil otrok v vrtcu, zato so staršem vrstnikov priporočili preverjanje cepljenja in cepljenje. NIJZ pa zanika govorice, da naj bi odrasli moški iz Izole preboleval rdečke in ne ošpic. Laboratorijski izvid je namreč potrdil ošpice.


Najbolj brano