Po prejemu najvišjega priznanja za zaščito in reševanje - kipca civilne zaščite je marca postal osebnost meseca Benjamin Ličer Benđo

Najvišje priznanje civilne zaščite je legendarnemu primorskemu letalcu Benjaminu Ličerju prineslo tudi naslov osebnosti meseca marca. Več kot 40-letno kariero v letalu je vseskozi oplemenitil s človekoljubno pomočjo.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Kipec civilne zaščite si je legendarni primorski letalec, 65-letni Benjamin Ličer Benđo prislužil s svojim prispevekom k sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Z opazovanjem in sporočanjem iz letala je začel še kot mladi pilot v Ajdovščini, ko se je leta 1979 preselil v Istro in postal vodja Obalnega letalskega centra, pa je svoje poslanstvo le še nadgradil. “V Sečovljah smo morali v začetku z letalom najprej pristati in potem po telefonu sporočiti novico policiji ali gasilcem,” se spominja.

Na njegovo pobudo so leta 1980 sklenili dogovor s pristojnimi službami in začeli nadzirati ozemlje od reke Mirne do Krasa. Požare ali onesnaženja na morju so iz zraka tudi fotografirali z legendarnimi polaroidi, tako da so imeli ob pristanku že fotografije. Na njegov predlog so jim kmalu kupili štiri radijske postaje, s pomočjo katerih so se že leta 1981 neposredno oglašali iz zraka.

In tako počnejo še danes. Obrambno ministrstvo ima sklenjene pogodbe s sedmimi letalskimi klubi po državi, katerih piloti se oglašajo in sporočajo novice neposredno v centra za obveščanje. Ličer je bil tako prvi letalec v celotni ranjki Jugoslaviji, ki je letalsko opazovanje vključil v sistem zaščite in reševanja. Sam je odkril več kot 300 požarov in 80 onesnaženj na morju in rešil gotove smrti najmanj sedem ljudi.

“Vsa ta priznanja mi dajejo še večji zagon, da se bom še naprej posvečal sistemu zaščite in reševanja ter si s še večjo vnemo prizadeval, da bi na Primorskem dobili vsaj eno letalo za gašenje,” je povedal in dodal, da je to zdaj njegova prva naloga. “To bi bila zelo pomembna pridobitev, ne samo za gašenje požarov, ampak tudi za čiščenje morske gladine,” pravi Ličer. Ob izboru za osebnost meseca marca ga je najbolj razveselilo, da so zanj glasovali z vseh koncev Primorske ter celo iz hrvaške Istre. “To razumem kot priznanje domačega okolja,” pravi.


Najbolj brano