Osebnost Primorske meseca septembra je postal gorski reševalec in psiholog Žarko Trušnovec, dobitnik nagrade za solidarnost v gorah

Dolgoletni načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec je letošnji prejemnik mednarodne nagrade za solidarnost Targa d'Argento. Pomaga ponesrečencem v gorah in blaži travme reševalcev.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

V italijanskem Pinzolu nagrado podeljujejo reševalcem, gasilcem, zdravnikom, vojakom in drugim najbolj zaslužnim, ki svoja življenja nesebično tvegajo za druge. Kot so zapisali, je letošnja šla v roke velikemu človeku s pretanjenim občutkom in obsežnim znanjem. Psiholog na osnovni šoli Tolmin in gorski reševalecŽarko Trušnovec ima za seboj že več kot 750 reševalnih akcij. Poleg tega je vodja državne ekipe za psihološko pomoč pri civilni zaščiti, ki reševalcem strokovno stoji ob strani pri premagovanju travm po najtežjih nesrečah.

“Veseli me, da postaja psihoterapija v reševalnih ekipah samoumevna. Ker tudi med reševalci niso vsi jekleni. Po težkih reševanjih slabo spijo, preganjajo jih more. Trpi njihovo osebno življenje. Treba jim je pomagati,” pravi Trušnovec. Zdajšnji štiričlanski ekipi za psihosocialno pomoč se bosta kmalu pridružili še dve kolegici. “Na lokalnem nivoju je vse več zaupnikov, ki zaznavajo težave med kolegi, nudijo osnovno pomoč oziroma skupaj s prizadetim po potrebi poiščejo strokovno oporo,” je s spremembami na tem področju zadovoljen Trušnovec.

Kritičen je do umika poučevanja prve pomoči iz šolskega programa. “Ne razumem te odločitve, saj je stroka ugotovila, da so prav osnovnošolci najbolj dojemljivi za tovrstno učenje, ki jih postavlja na realna tla in spodbuja solidarnost. Morajo se zavedati, da poškodba boli, da je življenje eno samo. Ni igrica na računalniku s stotimi življenji.” Prvo pomoč in še mnogo drugega približuje mladim na taborih, povezuje jih s starši na kolesarskih izletih, vse z namenom, da ne bi skrenili.

Trušnovec ima pripombe tudi na šolsko metodiko in didaktiko: “Ker ne upoštevata psihologije, nista učinkoviti! Pravi absurd je v tem, da učence kaznujemo z opomini na papirju. S tem jim sporočamo, da jim nič ne moremo.”


Najbolj brano