Zlatoličje, Fala, hvala

Naj se zdi še tako absurdno, ampak TEŠ in NEK sta ekološki! Da ne bo pomote: ne zagovarjamo ne šestega bloka ne rabe premoga ali potencialno nevarnega cepljenja jeder za pridobivanje energije. Toda ko je govora o milijardah delcev PM 10, ki jih čez zimo v ozračje bruhajo še dimniki, poleg motorjev na fosilna goriva, se zdi, da veliki elektrarni dišita po rožicah. Zlasti, ker dajeta elektrike v izobilju.

Na pacanje ozračja s sajami te dni ne opozarjajo podatki z merilnih postaj Arsa na Primorskem, ki so, gledano na letni ravni, skoraj zanemarljivi. Opozarja pa omejitev prometa v ožjem jedru Gorice, kamor vsak večer do konca februarja ne bodo smeli stari avti in tovornjaki.

Ker je prepoved blaga, se zdi smešna, četudi je le dopolnilni ukrep za boj z zimskih smogom, na razpolago sosedom. Vendar obenem sproža vprašanje, ali ne bi bilo smiselno kaj podobnega uvesti še v Sloveniji. Če ne za promet, pa za kurjenje drv, kar je pri nas in v Furlaniji večja težava.

Naj ob tem poudarimo, da je bolje spodbujati prehod na načine ogrevanja in mobilnosti z manj emisijami. Pri tem ne bi bilo slabo, če bi bila denarna pomoč bolj izdatna. Menjati kotel na drva za ogrevanje hiše ni niti poceni niti enostavno, hiše pač ne ogreje ena sama klima. Prav tako nov avto ne stane tako malo, električni sploh ne.

Vendar je več kot očitno, da le spodbujanje in ozaveščanje nista dovolj, tudi zato ne, ker spremembe miselnosti zahtevajo čas. Morda torej ne bi bila slaba majcena prepoved s kaznimi, pa ne po zgledu iz Italije. Lahko bi začeli denimo s tem, da se smejo novogradnje ali obnovljena bivališča ogrevati na elektriko. Pri tem imetnik dobi denar EU.

Na elektriko pa zato, ker če resno jemljemo nekdanjo šalo z mariborskega Radia študent, lahko Zlatoličju in Fali, drugim hidroelektrarnam na Dravi in drugod, pa NEK, TEŠ, TE-TOL, rečemo hvala za obilo elektrike, ki jo dajejo. In ker celo takrat, ko se proizvaja z lignitom, gre za en dimnik, ki ga je znatno laže nadzirati kot tisoče majhnih na drva.


Preberite še


Najbolj brano