Pospešek pri Vujoviću

Patrik Leban z 28 leti sicer sodi med starejše slovenske reprezentante, po drugi strani pa je tudi novinec. Colski rokometaš se namreč poti na svojih prvih pripravah za veliko tekmovanje.

Patrik Leban se nadeja, da bo slovenska reprezentanca imela 
tudi v Zagrebu številčno podporo s tribun.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Patrik Leban se nadeja, da bo slovenska reprezentanca imela tudi v Zagrebu številčno podporo s tribun.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ZREČE > “Sodeloval sem že na prejšnji reprezentančni akciji v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, tako da ne morem reči, da sem se soočil z neznanim. Priprave kot priprave. Vse poteka po ustaljenem ritmu, nič ni pretresljivega,” nam je zaupal Patrik Leban, ko smo obiskali priprave reprezentance v Zrečah. Za rokometaša, ki mu je bil v mrtvem delu sezone priljubljeni konjiček reli, torej pričakovan odgovor. Dirkaško žilico je dal na stran, zdaj se v njegovem športnem življenju vse vrti okoli žoge.

Ali bo srednji zunanji rokometaš hrvaških Našic dejansko doživel ognjeni krst tudi na evropskem prvenstvu, bo seveda odločil selektor Veselin Vujović. Delnice Marka Bezjaka in Mihe Zarabca, ki igrata v nemški bundesligi, kotirajo više. Leban brani barve hrvaških podprvakov v regionalni ligi SEHA, z Našicami pa bo v skupinskem delu pokala EHF poskušal na klubski ravni zagreniti življenje tudi Vujoviću in koprskim rokometašem. Prav v Bonifiki je upravičil selektorjevo zaupanje na zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Portugalski. Na reprezentančnih pripravah se trudi, da bi mu otežil izbor, čeprav, kot sam pravi, prvi del sezone ni minil v skladu s pričakovanji. “V klubu gojimo precej počasnejšo igro, kar mi je selektor tudi položil na dušo. Tudi sicer me je v večjem delu jeseni ovirala poškodba, zato še lovim pravo formo. Morda sem tudi zato prišel na priprave nekoliko v krču,” je povedal Leban, ki je do letošnje sezone branil barve Ribnice, kjer sta bila njegova soigralca Nik Henigman in Jan Grebenc.

Na Hrvaško brez Dolenca

Včeraj je iz tabora slovenske reprezentance prišla potrditev slabe, a tudi pričakovane novice. Zdravniki v Barceloni so Juretu Dolencu prižgali rdečo luč, saj operirano koleno še ni pripravljeno na napore evropskega prvenstva. Mnenje klubskih zdravnikov je po pregledu izvidov delila tudi reprezentančna zdravstvena služba. ”Zelo sem razočaran, saj ne vem, če bom imel še kdaj priložnost igrati na takem turnirju tako blizu Slovenije in pred tako velikim številom naših navijačev. Prepričan pa sem, da soigralci na Hrvaškem ne bodo razočarali,” je povedal Dolenec.

Ribniški trojček je po blesteči pretekli sezoni medtem razpadel. Barve matičnega kluba brani le še Henigman, v drugi polovici leta 2017 pa so se vsi trije ubadali z različnimi nevšečnostmi. Tako Leban kot Grebenc sta bila poškodovana, Henigman je moral celo na operacijo. Nasploh se zdi, da se misija Hrvaška, vsaj kar zadeva zdravstveni karton, za slovensko reprezentanco ni rodila pod srečno zvezdo. Novo leto je prineslo še eno slabo novico, poškodbo Mateja Gabra. “Seveda nismo mogli ostati ravnodušni. Gaber je že vrsto let eden od stebrov reprezentance. Vsi si želimo, da se njegova odsotnost ne bi preveč poznala, a to bomo videli šele na evropskem prvenstvu. V naši reprezentanci je vsak igralec zelo pomemben, pa ne le na tekmah, pač pa tudi na treningih. Vendarle nismo Nemčija, ki lahko s širokim naborom rokometašev brez posledic nadomešča poškodovane,” je povedal Leban.

Prav Nemci bodo drugi tekmec slovenske reprezentance v uvodnem skupinskem delu v Zagrebu. Evropsko prvenstvo bo Slovenija odprla s tekmo proti Makedoniji. Sistem tekmovanja je takšen, da je pomemben vsak dvoboj. “Tekma z Makedonci bo že nakazala, kakšni utegnejo biti naši dometi. V Zagrebu se seveda nadejamo tudi množične navijaške podpore, a podobna pričakovanja bržkone gojijo tudi Makedonci. Vsekakor se obeta pestro dogajanje na igrišču in tribunah,” je sklenil Leban.

Zmaga s Srbijo

Slovenski rokometaši so na prvi od dveh pripravljalnih tekem s Srbijo v Murski Soboti zmagali s xx:xx (xx:xx). Največ golov, in sicer sedem, je za gostitelje prispeval Žiga Mlakar. Tekmeca se bosta danes ob 18. uri pomerila še v Velenju.


Najbolj brano