V istem dnevu tudi na več intervencij

Za tolminske gorske reševalce je bilo leto 2017 zelo aktivno in delovno. Zabeležili so 98 intervencij, pri katerih je sodelovalo 70 članov, ki so skupno opravili kar 2796 prostovoljnih ur reševalnega dela. “K sreči je bilo letos v gorah manj mrtvih, le sedem, lani pa kar 13,” je dejal načelnik postaje GRS Tolmin Žarko Trušnovec.

Največ intervencij so tolminski gorski reševalci imeli julija in 
avgusta.  Foto: GRS Tolmin
Največ intervencij so tolminski gorski reševalci imeli julija in avgusta.  Foto: GRS Tolmin

TOLMIN > V Tolminu šteje postaja gorske reševalne službe 85 aktivnih članov (osem je pridruženih članov iz Ajdovščine), ki se s ponosom ozirajo v minulo leto.

Združena helikopterska ekipa rešuje življenja

Aktivni so bili v vseh mesecih, največ dela pa so kot vsako leto imeli julija (21) in avgusta (25). Tretji najbolj delaven mesec je bil marec, ko so imeli zaradi začetka padalske sezone enajst intervencij, v celem letu pa so našteli skupno 98 intervencij. “Ta številka je precej narasla, saj smo imeli leta 2016 75 intervencij. Lani smo tako hiteli na 86 reševalnih in na dvanajst iskalnih akcij. Skupno smo reševali ali iskali 104 osebe,” je naštel načelnik postaje GRS Tolmin Žarko Trušnovec. Pri tem je bilo lažje poškodovanih 13 oseb, hudo poškodovanih pa 32. “K sreči je bilo letos v gorah manj mrtvih, le sedem, lani pa kar 13,” je dejal Trušnovec. V 25 primerih je na pomoč priletela helikopterska posadka, pri 33 akcijah pa je bil prisoten tudi zdravnik. “Pozitivna pridobitev minulega leta je združena helikopterska ekipa, v kateri sodeluje helikopterska nujna medicinska pomoč in helikopterska gorska reševalna služba. Ko moramo nekoga reševati z vitlom, je to najboljša rešitev, ki jo odslej lahko koristimo vse leto in ne le poleti. Upamo, da se bo to sodelovanje nadaljevalo tudi letos,” je še dejal.

Največ “zračnih” nesreč

Lani je na intervencijah sodelovalo 70 članov GRS Tolmin, ki so opravili 2796 prostovoljnih ur reševalnega dela. Koliko korakov so pri tem naredili navkreber, seveda ne štejejo, potrjujejo pa, da so v dobri telesni pripravljenosti. Pri tem so s terenskimi vozili prevozili 5322 kilometrov. Lani se je kar osemkrat zgodilo, da so imeli dve intervenciji v istem dnevu, v petih primerih pa so imeli kar tri intervencije v enem dnevu.

Največ akcij je bilo na področju Kobarida (34), nato Tolmina (31), na Ajdovskem jih je bilo 25, na območju skupine Podbrdo pet, na področju Idrije in Cerknega pa tri intervencije. Trušnovec ugotavlja, da je bilo lani na njihovem območju največ “zračnih” nesreč. Posredovali so namreč 51-krat zaradi nesreč padalcev, zmajarjev in žirokopterjev.

Dve tretjini oseb, ki so jih reševali ali iskali, so bili tujci. Tako so med 104 osebami pomagali kar 71 tujcem iz dvajsetih držav. Največ jih je bilo iz Nemčije (19), iz Poljske in Češke jih je bilo po osem, iz Francije pet, iz Italije pa štirje. Iz Rusije in Belgije so reševali po tri, iz Avstrije in Madžarske po dve osebi, po eden pa so bili med varno prepeljanimi v dolino državljani Srbije, Bosne in Hercegovine, Ukrajine, Nizozemske, Švice, Japonske, Grčije, Združenih držav Amerike, Norveške in Finske.

“Preventiva deluje”

Da so tolminski reševalci primerno strokovno usposobljeni, svoje znanje obnavljajo, dopolnjujejo in nadgrajujejo na številnih vajah in usposabljanjih. Lani so se udeležili 66 vaj v obsegu 1944 ur. “V minulem letu smo prvič na široko odprli vrata GRS Tolmin in k sodelovanju povabili številna društva, s katerimi sodelujemo. Udeležba, predvsem otrok in učencev, je bila velika. Opažamo, da je zanimanje za naše delo vse večje,” je še povedal Trušnovec, zato so lani priredili 51 preventivnih aktivnosti, na katerih so predstavili svoje delo. Tolminski reševalci ugotavljajo tudi, da so tovrstni dogodki zelo poučni, saj je med iskanimi ali poškodovanimi osebami vse manj Slovencev, pa tudi tistih z neprimerno poletno obutvijo v gorah. “Preventiva deluje,” sklene načelnik.


Najbolj brano