Ošpice in nujni ukrepi pri okužbi

Čeprav se ni okužil doma, se je pri nas že pred dnevi pojavil bolnik z ošpicami, ki mu je te dni sledil novi primer. Oboleli otrok je bil s starši v Srbiji, kjer razsajajo ošpice. Okužba z ošpicami je zelo resna bolezen.

Okužba z ošpicami je zelo resna bolezen.  Foto: /
Okužba z ošpicami je zelo resna bolezen.  Foto: /

Po doslej znanih podatkih je otrok, ki se je okužil v Srbiji, že bil cepljen s prvim odmerkom, ne pa še z drugim. Šele dva odmerka pa zagotavljata praviloma polno zaščito pred to okužbo.

Virus ošpic, spada v družino Paramyxoviridae, rod Morbilli-virus. Inkubacija znaša deset dni, možen pa je razpon od sedem do 18 dni med časom izpostavljenosti in pojavom povišane telesne temperature. Povprečni interval od izpostavljenosti do pojava izpuščaja znaša 14 dni, čeprav je lahko daljši. Oseba postane kužna že dan ali dva pred pojavom prodromalnih bolezenskih znakov (torej štiri dni pred pojavom izpuščaja) in ostane kužna do štiri dni po pojavu izpuščaja. Okuženi lahko virus izloča vse do izteka bolezni.

Okužijo se lahko vsi, ki ošpic niso preboleli ali niso prejeli dveh odmerkov cepiva. Da je človek zaščiten proti ošpicam, dokaže s pisnim dokazilom o cepljenju z dvema odmerkoma, z zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah in z laboratorijskim dokazom o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic. Bolezen je razširjena po vsem svetu, obvladujejo jo z rednim cepljenjem. Ob znanih klinični znakih se pojavljajo tudi eritematozni makulopapulozni izpuščaj in Koplikove pege. Bolezen običajno spremlja levkopenija. Zdravnik postavi diagnozo na podlagi klinične slike, potrebna je laboratorijska potrditev bolezni (dokaz specifičnih protiteles v serumu, izolacija virusa iz kužnine, dokaz nukleinske kisline virusa v kužnini, dokaz virusnega antigena z monoklonskimi protitelesi v kužnini). Bolnika in svojce je nujno treba seznaniti z značilnostmi bolezni, predvsem s trajanjem kužnosti in možnostjo prenosa okužbe na druge. Zato je nujna izolacija obolelega na domu, včasih tudi hospitalizacija.

Bolni (sumljivi, verjetni in potrjeni primeri) ne smejo obiskovati vrtca, šole ali (odrasli) hoditi v službo najmanj še štiri dni po pojavu izpuščaja. Če se bolnik, pri katerem gre za sum, da ima ošpice, zdravi v bolnišnici, je potrebna aerogena izolacija ves čas, tudi še štiri dni po pojavu izpuščaja pri sicer zdravi osebi ali ves čas trajanja bolezni pri bolnikih z oslabljeno imunostjo.

Do četrtega dneva po pojavu izpuščaja so z bolnikom lahko v stiku le tisti, ki so zaščitene pred ošpicami (so bili dvakrat cepljeni ali imajo serološki dokaz o imunosti). To velja tudi za zdravstvene delavce, ki prihajajo v stik z bolnikom.

Tudi pri okužbi z ošpicami so nujni postopki dezinfekcije, da ne pride do nezaželenih in škodljivih učinkov delovanja škodljivih mikroorganizmov, torej virusa ošpic. Zato moramo izvajati razkuževanje za preprečevanje širjenja aerogenih bolezni.


Najbolj brano