Koprski kriminalisti zaradi suma podkupovanja ovadili Kitajko in tri slovenske državljane

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo sumov, da je 35-letna Kitajka s podkupovanjem skušala doseči, da bi Pošta Slovenije na razpisu izbrala izdelke družbe, ki jo je zastopala. Zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril so ovadili kitajsko državljanko in tri slovenske državljane.

Po zaključeni preiskavi so kriminalisti   kazensko ovadili tri 
slovenske državljane in kitajsko državljanko. Foto: Sta
Po zaključeni preiskavi so kriminalisti kazensko ovadili tri slovenske državljane in kitajsko državljanko. Foto: Sta

KOPER > Kriminalisti so podrobnosti preiskave predstavili že julija lani, danes pa so sporočili, da je končana. V leto in pol trajajoči preiskavi so pod drobnogled vzeli domnevna korupcijska kazniva dejanja, strojena v letih 2016 in 2017 na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana in Maribor. Preiskavo je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo v Ljubljani.

Kot so zapisali na koprski policijski upravi, je poleti 2016 35-letna državljanka Kitajske, predstavnica večje tuje družbe, zaposlenemu v gospodarski družbi na območju Policijske uprave Koper ponudila podkupnino v zameno, da bi ta v "svoji" družbi poskrbel in uredil nakup njihovih izdelkov. Zaposleni ponujene podkupnine ni sprejel, temveč je kaznivo dejanje naznanil koprskim kriminalistom. Kot so lani poročali mediji, je šlo za razpis Pošte Slovenije.

Kriminalisti so ugotovili, da je osumljenka ponudila nedovoljeno korist 40-letnemu osumljenemu predstavniku gospodarske družbe. Pri tem ji je pomagal 44-letni osumljeni.

Kot so poudarili na koprski policijski upravi, so kriminalisti zaradi pravočasno naznanjenega kaznivega dejanja uspešno in pravočasno preprečili nastanek velike materialne škode in posledično preprečili osumljenim prejem podkupnine. Med drugim so v okviru preiskave lani poleti izvedli hišne preiskave pri več osebah in gospodarskih družbah.

Po zaključeni preiskavi so na specializirano državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, dveh kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril ter kaznivega dejanja ponarejanja listin kazensko ovadili tri slovenske državljane in kitajsko državljanko.

Za kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do šestih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa je zagrožena kazen zapora do dveh let.


Najbolj brano