Skrivnosti pod gladino

Številni domačini in obiskovalci so si včeraj in predvčerajšnjim prišli ogledat, kakšno je dno akumulacijskega jezera na Mostu na Soči. Prizor ni prav pogost, nazadnje ga je bilo moč videti pred 17-imi leti. V podjetju Soške elektrarne (SENG) so jezero morali sprazniti zaradi vzdrževalnih in obnovitvenih del.

Praznjenje jezera je na Most privabilo kar nekaj radovednežev.  Foto: Neva Blazetič
Praznjenje jezera je na Most privabilo kar nekaj radovednežev.  Foto: Neva Blazetič

MOST NA SOČI > V družbi SENG sistematično obnavljajo elektrarne na Soči, ki so jih zgradili v času fašistične Italije konec 30-ih let minulega stoletja. V začetku 90. let so rekonstruirali HE Doblar I iz leta 1939 in HE Plave I iz leta 1940. Pred tremi leti so dokončali celovito rekonstrukcijo strojne in električne opreme HE Doblar I, zdaj poteka rekonstrukcija HE Plave I, v sklop katere spada prenova hidromehanske opreme na jezu Podselo, ki je pregrada za HE Doblar. Za varno obnovo pregrade pa morajo izprazniti mostarsko jezero.

“Celoten manever spusta in dviga akumulacijskega jezera bo po navedbah SENG predvidoma trajal največ sedem dni, zelo verjetno pa okoli tri dni,” pojasnjujejo na občini Tolmin. Čas, ko bo gladina nižja, bodo izkoristili tudi za odstranjevanje proda na štirih lokacijah: na sotočju Soče in Tolminke, sotočju Soče in Godiče, v Idrijci pod železniško postajo Most na Soči, in na sotočju Idrijce in Bače. Pri izvajanju del, zagotavljajo na SENG, bodo upoštevali pogoje in termin izvedbe, ki jih predpisujejo Ministrstvo za okolje in prostor, Zavod za ribištvo Slovenije z Ribiško družino Tolmin, Zavod RS za varstvo narave in Občina Tolmin.

Kot nam je pojasnil vodja ribogojstva pri Ribiški družini Tolmin Dušan Jesenšek, je bistveno predvsem, da vode ne spuščajo prehitro: “Ribe se skušajo umakniti in se pomikajo po toku navzgor ali navzdol. Če vodo spuščajo prehitro, postane blatna in motna, dvignjen mulj pa tudi zmanjšuje količino kisika v vodi.” Vse ribe se kljub temu ne uspejo umakniti na varno. Ampak druge možnosti za varno vzdrževanje pregrade žal ni. “SENG upošteva vsa priporočila, ki so vsebovana tudi v soglasjih in dovoljenjih. Da je tako, smo preverili tudi na terenu,” zagotavlja Jesenšek.


Najbolj brano