Drugi načrti, isti cilji

“Poškodba Mateja Gabra spreminja načrte, ne pa tudi ciljev na evropskem prvenstvu,” sporoča selektor Veselin Vujović iz pripravljalne baze slovenskih rokometašev v Zrečah.

Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac 
(drugi z leve) in selektor slovenskih rokometašev Veselin 
Vujović (tretji z leve)  napovedujeta pestro dogajanje med 
evropskim prvenstvom na Hrvaškem.   Foto: Aleš Sorta
Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac (drugi z leve) in selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović (tretji z leve) napovedujeta pestro dogajanje med evropskim prvenstvom na Hrvaškem.  Foto: Aleš Sorta

ZREČE > Pred sinočnjo uvodno pregledno z Iranom v Dolu pri Hrastniku je Rokometna zveza Slovenije (RZS) pripravila prvo novoletno srečanje s predstavniki medijev. Povod je bil podpis nove pokroviteljske pogodbe, pred katero je predsednik krovne organizacije Franjo Bobinac voščil srečno in zdravo novo leto, ki se za slovensko reprezentanco pred evropskim prvenstvom (EP) ni začelo po željah. Poškodba prvega krožnega napadalca Mateja Gabra je pomenila kar hud udarec. Selektor Veselin Vujović ga je poskušal ublažiti tudi s humorjem in iskrivimi domislicami.

“Gaber je pomemben člen tako v obrambi kot v napadu. Ne nazadnje ima veliko kilometrine in izkušenj, s katerimi si je zaslužil spoštovanje soigralcev, tekmecev in tudi sodnikov. A kogar ni, brez njega se mora,” je misli o nesrečnem Gabru zaokrožil Vujović, ki bolj optimistično spremlja okrevanje Jureta Dolenca in Nika Henigmana. Selektor skoraj ne dvomi, da se bosta kmalu pridružila soigralcem pri skupni vadbi. Nadeja se, da bi se lahko to zgodilo že na eni od dveh pripravljalnih tekem s Srbijo, v torek v Murski Soboti ali v sredo v Velenju. Včeraj se je Irancem zoperstavil s premešano zasedbo.

V slovenski reprezentanci ta čas ne pokajo od zdravja. Trenerski štab se nadeja, da bodo nevšečnosti odpravljene oziroma da bo imel pred imenovanjem 16 izbrancev za prvi skupinski del EP, ki ga bo Slovenija odprla prihodnjo soboto z Makedonijo v Zagrebu, zgolj sladke skrbi. Kar nekaj neznank bi utegnilo biti odpravljenih že v ponedeljek, ko bo Dolenec pri svojih klubskih delodajalcih v Barceloni opravil zdravniški pregled. Če mu bodo prižgali zeleno luč, se bo lahko pridružil soigralcem pri vadbi in najbrž tudi na EP, sicer se bo Slovenija morala znajti brez še enega udarnega aduta. Možnosti, da bi lahko rokometaši razveselili slovensko javnost, ponovili vajo s svetovnega prvenstva in spet osvojili medaljo, bi se tako bistveno zmanjšale, a Vujović ohranja bojevniško držo.

“Ozračje v Zrečah je sijajno, takšna je tudi delovna vnema. Bron, ki smo ga osvojili v Franciji, ne predstavlja bremena, zato pa verjamem, da nam bodo naši navijači v Zagrebu nudili odlično podporo. Gotovo nam bodo pomagali, da bomo dali svoj maksimum. Najsrečnejši bi bil, če bi nam to prineslo medaljo, a s takšnimi željami se bo na Hrvaško podalo še nekaj reprezentanc,” je povedal Vujović in se pri tem ozrl na Bobinca. Tudi predsednik Rokometne zveze goji pred odhodom na Hrvaško visoka pričakovanja, a obenem poudarja: ”Evropsko prvenstvo je le ena od postaj do končnega cilja, olimpijskih iger leta 2020, kjer si želimo osvojiti medaljo,” je podčrtal Bobinac in med drugim v Zagrebu napovedal pestro dogajanje, v katerem se bodo prepletala športna, družabna in politična srečanja po vzoru velikih (rokometnih) tekmovanj iz bližnje preteklosti.


Najbolj brano