Kulinarično leto pri nas je zaznamovala Ana Roš

V iztekajočem se letu se je slovenska kulinarika dvignila stopnico višje. Če bi bila ocena o kakovostnem dvigu subjektivna, pa je vtis o izjemno povečanem zanimanju mednarodne javnosti nesporen. Največ zaslug za to ima Ana Roš iz Hiše Franko, ki so jo v začetku letošnjega leta razglasili za kuharsko mojstrico leta.

Ana Roš v svoji kuhinji Foto: Tomo Jeseničnik/STO
Ana Roš v svoji kuhinji Foto: Tomo Jeseničnik/STO

Spletni portal The World's 50 Best Restaurants je Ano Roš iz Hiše Franko v Starem selu pri Kobaridu januarja razglasil za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu za letošnje leto. Po lanskem dokumentarcu o njej in Posočju na globalnem ponudniku video vsebin Netflix je bil to še izdatnejši impulz, da so iščoči dobrojedci rezervirali mizo v Starem selu in obiskali Slovenijo. Prihajali so z vsega sveta, ob Hiši Franko pa obiskali še kakšno slovensko gostilno.

Odmev seveda ni izostal: Ana Roš ni prezasedena le kot vodja številčne mednarodne ekipe v domači kuhinji, morala je tudi veliko govoriti, saj je dala nešteto intervjujev, ter potovati po vsem svetu, da se je odzvala na vsaj nekaj povabil za predavanja in predstavitve. Sama pravi, da je celo več povabil zavrnila, a kljub vsemu je v letošnjem letu naštela kar 150 vstopov v letalo! Nazadnje je gostovala blizu doma, v restavraciji Saag ob Vrbskem jezeru je kuhala z gostiteljem Hubertom Wallnerjem.

S partnerjem Valterjem Kramarjem, ki se v Hiši Franko podpisuje pod vinsko ponudbo, skrbi pa tudi za izjemno paleto sirov, sta letos naredila še en pomemben korak: v središču Kobarida sta odprla Hišo Polonka, ki je bolj Valterjev projekt in v kateri ponujajo nekatere jedi, ki so tradicija domače Hiše Franko, v središču ponudbe pa so še piva iz lokalne mikro pivovarne.

Kobarid je tudi zaradi Ane Roš poleti pokal po šivih. Hišo Franko bodo po novem letu zaprli, jedilnik za prihodnje leto pa bo Ana Roš razkrila na pragu pomladi.


Najbolj brano