Glavina: Interes SDH je zakonito in uspešno poslovanje Luke Koper

Edini interes Slovenskega državnega holdinga (SDH) je, da Luka Koper posluje uspešno in zakonito ter da se bo še naprej razvijala, je po današnji izredni skupščini delničarjev Luke povedala predsednica uprave SDH Lidija Glavina. Sedanji upravi očita komunikacijski krč in da ni naredila dovolj za vzpostavitev zakonitih modelov poslovanja.

Predsednica uprave SDH Lidija Glavina Foto: Tomaž Primožič/FPA
Predsednica uprave SDH Lidija Glavina Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > SDH je na skupščini podprl vse sklepe, ki jih je predlagal nadzorni svet Luke, vključno z nezaupnico upravi Dragomirja Matića. Pri tem je Glavina poudarila, da je njihov edini interes, "da Luka Koper posluje uspešno, da posluje zakonito, da se bo še naprej razvijala".

Glavina: Nobenih drugih interesov ni

"Nobenih drugih interesov, nič drugega ne stoji za našimi odločitvami, kot prepričanje, da ta uprava ni storila, kar bi bila dolžna storiti za to, da se v tej firmi vzpostavijo vsi zakoniti modeli in da se uredijo poslovni procesi in komunikacija z vsemi deležniki," je nadaljevala prva dama SDH.

Glede špekulacij o odločitvah, ki bodo sledile na petkovi seji nadzornikov, je Glavina poudarila, da je skupščina danes odločala zgolj o nezaupnici upravi, "vsakršno drugo dejanje je v domeni nadzornega sveta".

Kot je spomnila, je bila posebna revizija o poslovanju Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS), ki je tudi eden glavnih očitkov Matićevi upravi, naročena za to, da se preveri določene sume. Poleg tega so bili prisotni še očitki finančne uprave in zdaj že pravnomočne odločbe delovne inšpekcije, je dodala.

Poleg tega je Glavina mnenja, da je vodstvo Luke "v nekem komunikacijskem krču z vsemi deležniki," kar po njenem škodi Luki in njenemu razvoju. Tako denimo niso uspeli izvršiti nekaterih investicij, za katera so bila sredstva že namenjena, je dodala.

Glede prizadevanje vodstva Luke za sanacijo problematike IPS je predsednica uprave SDH pojasnila, da je sedanja uprava še na junijski skupščini "izredno močno branila" sistem najemanja pristaniških storitev, medtem ko kakšnega modela, kako bi se to problematiko reševalo, ni oziroma ji ga niso predstavili. Načrt zaposlovanja dodatnih delavcev, ki ga je pripravila Matićeva uprava, pa je Glavina ocenila za "nekakšen izhod v sili".

Glavina: SDH je totalno neodvisen

Med drugim je Glavina poudarila, da je SDH "totalno neodvisen" in dodala: "Za tem izgovorom, da je politika za vse kriva, se skriva tudi določena nesposobnost uprave, da uredi zadeve."

SDH po njenih besedah od vsakršne uprave pričakuje zakonito poslovanje, ureditev vseh poslovnih procesov in uspešno poslovanje, pri čemer je tudi ureditev problematike IPS "na agendi katerekoli uprave".

Glavina je ocenila, da bo tudi ob ureditvi razmer z IPS določen del delavcev še vedno moral ostati fleksibilen, čeprav v manjši meri kot danes. "Mislim, da se da to zadevo na zakonit način urediti tako, kot to urejajo vse naše druge velike družbe," je dodala.

V SDH sicer pričakujejo, da bo Luka poslovno uspešna, pri čemer bi se dalo še kaj narediti tudi na nivoju prihodkov. Na vprašanje, če s tem misli na povečanje cen pristaniških storitev, je Glavina dejala, da glede na to, da so luške zmogljivosti blizu polne izkoriščenosti in da so njene storitve ocenjene kot zelo dobre, bi morala uprava analizirati možnost, da se iz tega naslova poveča prihodke.


Najbolj brano