Obračuni in vse živo

December je čas za obračune. Vrh SDH, denimo, je bil tako uspešen pri upravljanju podjetij z lastniškim deležem države, da sta vodilni dobili povišico; Lidii Glavina se bo plača dvignila za 4500 evrov na 15.500 evrov mesečno.

Tudi novi nadzorniki Luke Koper, ki jih vodi Rado Antolovič, so v zadnjega pol leta tako uspešno delali, da bodo prejemali višje nadzorniško plačilo; namesto sedanjih 13.000 evrov bodo na leto dobili 15.000 evrov.

V Luki Koper bodo ob koncu leta zabeležili za 46,5 milijona evrov čistega dobička, leta 2013 pa je bil čisti izid 4,6 milijona evrov. Kar pomeni, da je čisti izid pod sedanjo upravo zrasel za desetkrat. Donos na kapital bo letos presegel 15 odstotkov, leta 2013 pa je bil 1,9-odstoten. Povprečje za strateške naložbe, s katerimi upravlja SDH, je sicer trenutno le pet odstotkov.

A kot so delničarji od vodstva SDH slišali že na julijski skupščini delničarjev in bodo verjetno jutri spet, rezultati Luke niso zasluga uspešnega dela menedžmenta in zaposlenih, temveč konjunkture. Od nadzornikov Luke pa lahko zadnje dni izvedo celo, da to niso dobri rezultati.

Trije člani uprave Luke bodo jutri dobili nekakšno nezaupnico delničarjev, dan kasneje pa je napovedan še njihov odpoklic. Jutri bo glavna tema spet model zunanjih izvajalcev pristaniških storitev IPS. Model, ki je podoben v vseh pristaniščih po svetu, a le pri nas to po 20 letih nenadoma postane razlog za ustvarjanje izrednih razmer in prikladna dodatna tema za zamenjavo moteče uprave.

SDH in nadzorniki pač te ekipe nočejo, pri komuniciranju razlogov za zamenjavo pa imajo precejšnje težave. Srditost, s katero so se Luke Koper lotili zadnje leto, samo potrjuje prepričanja, da so v ozadju veliki apetiti po pristanišču. Z Madžari in še s kom.

Predsednik uprave Luke Drago Matić je že julija po skupščini na vprašanje, kaj pričakuje, preprosto odvrnil, da “vse živo”. In ja, vse živo se okoli Luke pravkar dogaja.


Preberite še


Najbolj brano