Niti drugi razpis za ravnatelja mirenske šole ni uspel

Osnovna šola Miren ostaja brez ravnatelja. Že v drugo nihče od kandidatov, ki so se prijavili na razpis za to delovno mesto, v svetu zavoda ni dobil večinske podpore. Treba bo iskati novega vršilca dolžnosti in objaviti nov, že tretji razpis za vodilnega na šoli s polnimi pooblastili.

Šola v Mirnu bo brez ravnatelja vsaj še do pomladi.   Foto: Alenka Ožbot
Šola v Mirnu bo brez ravnatelja vsaj še do pomladi.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > “Spet je izgubljena ena lepa priložnost, da bi dobili ravnatelja. Stvar kaže na določene probleme, ki jih bo treba v prihodnje rešiti,” predsednik sveta zavoda OŠ Miren Sebastjan Mozetič komentira rezultat tajnega glasovanja enajstčlanskega sveta. Pet članov je glasovalo za kandidatko Aleksandro Lorbek, ki prihaja iz Maribora, pet za trenutnega vršilca dolžnosti Bogomirja Nemca iz Orehovelj, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Nihče od kandidatov torej ni dobil večine in postopek za izbiro ravnatelja bo treba ponoviti - že v tretje.

Najprej nov vršilec dolžnosti

Začel se bo z iskanjem nekoga, ki bo začasno vodil šolo. “Devetega januarja bomo odločali o novem vršilcu dolžnosti, saj Bogomirju Nemcu poteče mandat. Ker je že dvakrat opravljal to funkcijo, ne bo več mogel biti imenovan in bomo iskali novega vršilca,” razlaga Mozetič. Januarja bodo objavili tudi še en razpis za ravnatelja šole. “Celoten postopek traja tri mesece in če bo šlo vse po sreči, ga bomo dobili okrog velike noči,” pravi Mozetič.

Zavod je brez ravnatelja že od septembra lani, ko je po trinajstih letih vodenja in dve leti pred potekom mandata iz osebnih razlogov s tega položaja odstopila Danijela Kosovelj. Od takrat je vršilec dolžnosti Nemec, vedejevstvo se mu izteče konec januarja prihodnje leto.

Na prvi razpis za izbiro vodilnega v zavodu, ki je bil objavljen konec novembra lani, se je prijavilo sedem kandidatov z Goriškega, pa tudi iz Ljubljane in Postojne. Nihče ni zbral dovolj glasov in z marcem je svet zavoda Nemcu podaljšal mandat vršilca dolžnosti.

Različna mnenja

Sredi letošnjega oktobra je bil objavljen nov razpis in v roku se je prijavilo pet kandidatov. Pred odločitvijo o tem, kateri je najbolj primeren za to funkcijo, je svet zavoda po obveznem postopku pridobil mnenja sveta staršev, zaposlenih in ustanovitelja zavoda. Občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je podprla Lorbekovo. Pri zaposlenih v zavodu je Nemec dobil največjo podporo, a ne večino vseh glasov. V svetu staršev, kjer je postopek izdajanja mnenja nekoliko drugačen, sta dva kandidata dobila več kot polovico glasov in s tem pozitivno mnenje. Poleg Lorbekove je to bil Zoran Jovićević iz Nove Gorice.


Najbolj brano