Lipica po ministrovo

Po sredinem srečanju vseh, ki se zadnje tedne ukvarjajo z Lipico, je nedvoumno jasno vsaj eno: Lipica bo takšna, kot jo bo ukrojil minister Zdravko Počivalšek. Civilna iniciativa, strokovnjaki za konje, kraške občine in vsi ostali sicer lahko imajo svoje mnenje, lahko ga tudi povedo, toda vpliva na zakon, ki bo Kobilarno Lipica preoblikoval v holding, ne bodo imeli. Niti predstavnika javnosti v nadzornem svetu, ki ga je zdaj imenovala sežanska občina.

Minister Počivalšek si je Lipico zamislil kot podjetje, ki bo prinašalo denar. Holding naj bi imel javni del, v katerem bo jasno, kam gre državni denar, in tržni del, ki bo tudi ostal v državni lasti. Srčika obojega naj bi bili konji. A vse bo, pravi minister, podjetje, ki mora v nekaj letih zlesti na zeleno vejo, da bo prinašalo denar, ne pa ga od države zgolj prejemalo.

In ker je lastnik tega podjetja država, bo imela v njem besedo zgolj ona, predvsem ministrstvo za gospodarstvo.

Ali bo Počivalškova vizija popeljala Lipico v pravo smer, bo pokazal čas. “Javnosti” je minister prisluhnil le s tem, da je v strokovno komisijo kobilarne imenoval predsednika civilne iniciative za Lipico Stanislava Renčlja. Zakaj Renčlja, strokovnjaka za živilsko tehnologijo, in ne denimo Iztoka Humarja ali drugega strokovnjaka za konjeništvo, ni jasno. Zaradi dilem, ki jih je v Lipici povzročil prihod novega (francoskega) glavnega trenerja, bi bilo vsekakor modro rešiti strokovne dileme znotraj Lipice in ne pred javnostjo. A seveda ne tako, da se tiste, ki mislijo drugače, pošlje na dopust, temveč tako, da se vse, ki o reji, šolanju in dresuri lipicancev kaj vedo, posede za skupno mizo, dokler ne uskladijo svojih pogledov. Le tako bodo lipicanci (spet) naš ponos.

Brez tega bo tudi desetmilijonska obnova hotela Maestoso, ki jo namerava izvesti Počivalšek, zaman. Da jo bo izpeljal, ni dvoma. Nov zakon o Kobilarni Lipica je koalicijsko usklajen in bo potrjen, nasprotovanju občine in civilne družbe navkljub.


Preberite še


Najbolj brano