Bo novim uniformam sledil še nov prostor?

Kraška pihalna godba Sežana, ki jo že od začetka vodi dirigent prof. Ivo Bašič, je v nedeljo v Kosovelovem domu Sežana pripravila že tretji jubilejni koncert, s katerim je slovesno počastila svoje četrtstoletno delovanje.

Kraški godbeniki so  z  več kot dvournim programom pričarali praznično vzdušje.  Foto: Olga Knez
Kraški godbeniki so z več kot dvournim programom pričarali praznično vzdušje.  Foto: Olga Knez

SEŽANA > Orkester je z mladimi glasbeniki zaznamoval ne samo kraški in brkinski prostor, ampak spada med uspešne slovenske godbe, ki se potrjujejo na tekmovanjih in nastopih tako doma kakor v tujini.

Več kot 50 godbenikov od letos vodi nova predsednica Lucija Prihavec Mahorčič. Taktirko ji je po devetih letih predal Damijan Čeh.

Godbeniki imajo po 17 letih nove uniforme - tudi te so v bordo barvi vinske trte in kraškega ruja, na rokavih pa imajo všit sežanski občinski grb. Nadejajo pa se, da bodo čimprej razrešene tudi njihove prostorske težave in da ne bodo več gostovali v starem gasilskem domu, ampak se bodo preselili v nove prostore.

Novoletni koncert, ki ga je povezoval Žan Papič, so združili s podelitvijo priznanj. Vodja in predsednik sveta sežanske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Vladislava Navotnik in Urban Grmek Masič,sta podelila 17 bronastih, devet srebrnih in deset zlatih Gallusovih značk za 5-, 10- in 15-letno delovanje, predsednik Zveze slovenskih godb Tone Urbas pa je godbenikom podelil šest bronastih in štiri srebrne Adamičeve medalje za 10- in 20-letno delovanje v kraški godbi.

Godbeniki so pripravili čudovit izbor skladb. Pri izvajanju skladb je blestel več kot 50-članski orkester, izkazali pa so se tudi solisti Izabela Franetič, Aleksander Miklavec, Neža Jelušič in Anže Počkar.

Društvo je dobilo tudi nov prapor, podaril jim ga je dolgoletni predsednik in tudi sponzor Damijan Čeh. Godbeniki pa so se s šopkom rož in karikaturo zahvalili novi predsednici Luciji Prihavec Mahorčič in dirigentu godbe ter ravnatelju sežanske glasbene šole prof. Ivu Bašiču. Zahvalili so se tudi sežanskemu županu Davorinu Terčonu, bivšemu predsedniku društva Damijanu Čehu, računovodkinji Tanji Pipan in voditelju Žanu Papiču.

Načrtovani program z devetimi skladbami so dopolnili še s tremi in tako z več kot dvournim programom pričarali praznično vzdušje in poželi aplavz številnega občinstva.

Na prvem letošnjem jubilejnem koncertu so v goste julija povabili mešani pevski zbor Lipa iz Bazovice in mešani pevski zbor Cominum iz Komna, septembra pa je koncert z ansamblom Saša Avsenika prekinil dež. Zato so kraški godbeniki programu novoletnega koncerta, ki mu je prisluhnil tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, dodali še tri skladbe.


Najbolj brano