Širijo mrežo šol in znanja o naravi

Mednarodni mreži šol Parka Škocjanske jame, ki je doslej združevala sedem šol ob reki Reki, sta se pridružili še dve - OŠ Košana in OŠ Rudija Mahniča - Brkinca s Pregarja. Učenci obeh novopridruženih šol že sodelujejo pri skupnih projektih, na primer pri spremljanju vremena.

Listino o pridružitvi mednarodni mreži šol sta podpisali še šoli 
iz Dolnje Košane in Pregarja.  Foto: I. Iskra Miklavčič
Listino o pridružitvi mednarodni mreži šol sta podpisali še šoli iz Dolnje Košane in Pregarja.  Foto: I. Iskra Miklavčič

ŠKOCJAN > Vključitev v nove projekte prinaša novo delo, a tudi dodatno znanje in sodelovanje z drugimi šolami, pravi ravnateljica OŠ s Pregarja Mateja Maljevac. Tako sta se šoli že udeležili predavanja o pticah selivkah, učenci pa so začeli spremljati temperature in opazovati vremenske pojave. V Dolnji Košani so se projektu pridružili tudi otroci v vrtcu, šolarji pa spremljajo vremenske podatke, pripravljajo film o vremenu, proučujejo ljudsko vremenoslovje, preverjajo, ali držijo pregovori o vremenu, spoznavali pa so tudi netopirje, so naštele mentorice.

Vanja Debevec iz Parka Škocjanske jame pravi, da je namen mreženja šol spodbujanje znanja o naravni in kulturni dediščini Unesca, biosfernega območja Kras in mokrišča svetovnega pomena. Prvič so šole povezali že leta 1999, štiri leta kasneje pa ustanovili mednarodno mrežo šol. Vanjo so se vključile osnovne šole iz Kuteževega, obe iz Ilirske Bistrice, iz Divače in Vrem, Trebč ter Sesljana. To je bila prvo tovrstno sodelovanje v evropskem prostoru, poudarja Vanja Debevec in dodaja, da so bili zgled vzpostavitvi mrež šol v parkih v Sloveniji, na Hrvaškem, na Švedskem in v Franciji.

Lani pa je Park Škocjanske jame za svoje pedagoško delo prejel nagrado RS za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva.

HR


Najbolj brano