Ekološko oljčno olje Bajda med najboljšimi v Evropi

Ekološko oljčno olje Bajda je kot edino slovensko ekološko ekstradeviško oljčno olje prejelo prestižno mednarodno priznanje, medaljo extragold na tekmovanju BiolNovello 2017 v italijanski Modeni.

Ekološko oljčno olje Bajda je prejelo medaljo extragold na tekmovanju BiolNovello 2017 v italijanski Modeni.
Ekološko oljčno olje Bajda je prejelo medaljo extragold na tekmovanju BiolNovello 2017 v italijanski Modeni. 

MODENA, IZOLA > Konkurenca na tekmovanju, na katerem lahko sodelujejo izključno ekološki pridelovalci s svežim oljem tekoče sezone, je bila velika. Na 4. izvedbo tekmovanja je letos prispelo več kot sto vzorcev ekoloških oljčnih olj različnih pridelovalcev iz vse Evrope (Italije, Španije, Grčije, Portugalske, Albanije ...). Ekološko oljčno olje Bajda si je po oceni komisije prislužilo mesto v samem vrhu: medalja extragold je priznanje izredne kakovosti, vrhunskosti.

“Ekološko kmetovanje obrodi rezultate le z izredno skrbnim delom, saj naravnih pojavov, kot so morebitni škodljivci, ni mogoče na enostaven način zatreti s škropivi, ki so dovoljena v integrirani pridelavi, zato nam to priznanje pomeni še toliko več. Sedaj je naše oljčno olje zapisano v mednarodni vrh ekoloških oljčnih olj. Priznanje, ki nam ga vsa ta leta namenjajo zadovoljni odjemalci, ima tako tudi ugledno mednarodno potrditev,” je ob podelitvi priznanja povedal Žane Bajda, ki z očetom Benom poskrbi za glavnino del v oljčniku, medtem ko je celotna družina (še Barbara, Tjaša in Anja) vključena v proces obiranja oljk.

Družina Bajda je letos slavila tudi na Festivalu namiznih oljk v organizaciji Inštituta za oljkarstvo, ki so ga pred dvema mesecema pripravili v Centru mediteranskih kultur v Izoli. Za štorto, vloženo v slanici in olju, so prejeli vicešampionsko priznanje.

Senzorične ocene olja beleži Barbara, ki je tudi uradni mednarodni degustator.


Najbolj brano