Za vse pomaga srčna čarovnija

Brundagrrrrom! je zgodba o drugačnosti in prijateljstvu, pospremljena z mislijo, da “za vse pomaga srčna čarovnija”. Na odru koprskega gledališča jo bosta Tjaša Hrovat in Luka Cimprič premierno odigrala danes ob 10.30. Predstava po besedilu Tatjane Matevc in v režiji Jake Ivanca je po besedah ustvarjalcev namenjena otrokom, starejšim od tretjega leta, oziroma tistim, ki se z gledališčem srečujejo prvič.

V polurni predstavi Brundagrrrrom! nastopata Luka Cimprič in Tjaša Hrovat.  Foto: Jaka Varmuž
V polurni predstavi Brundagrrrrom! nastopata Luka Cimprič in Tjaša Hrovat.  Foto: Jaka Varmuž

KOPER > V Gledališču Koper poudarjajo, da se premišljeno posvečajo gledališki vzgoji najmlajših, pa tudi mladostnikov, saj so doslej krstno uprizorili že 35 otroških predstav.

“Naše ukvarjanje z otroškim občinstvom je kontinuirano in ga jemljemo zelo resno,” je na srečanju z novinarji pojasnila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Poleg predstav - vsako sezono pripravijo za najmlajše dve novi - organizirajo tudi festival Svetilnik, ki je namenjen izobraževanju otrok in njihovih mentorjev. Lani je ponudil 20 dogodkov, ki si jih je ogledalo več kot 3750 otrok, letos pa so s pomočjo petletnega projekta kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor na Svetilniku v dveh tednih ponudili 72 dogodkov, ki si jih je ogledalo 5300 otrok.

Scenografija za predstavo je delo režiserja Jake Ivanca, songe je napisal Igor Saksida, avtor glasbe je Davor Herceg, kostumograf Sebastjan Nared, pri predstavi pa so sodelovali še asistentka režiserja Renata Vidič, lektor Martin Vrtačnik in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž.

Četrta premiera v tej sezoni bo krstna izvedba besedila Brundagrrrrom! Tatjane Matevc.Avtorica je s koprskim gledališčem sodelovala pred sedmimi leti, ko je z Borisom Kobalom napisala satirično komedijo Poslednji termina(l)tor. V isti sezoni je za Groznega Gašperja, koprodukcijsko predstavo s SNG Nova Gorica, priredila besedilo Francesce Simon, v Brundagrrrromu! pa je zapisala zgodbo o medvedu Milku in deklici Živi. Ta se odpravi v gozd, da bi poiskala zdravilni med za bolnega bratca. A ulovita jo utrujenost in lakota, zato se zateče v hiško, na kateri piše Čebelarstvo Medved. Izkaže se, da je to brlog medveda Milka, ki ni gostje prav nič vesel, saj mu je - povrh vsega - pojedla sladko hruško. Ne gledata se prav prijazno, a deklica kmalu opazi, da Milko, četudi velik in močan, nečesa ne zna - z jezika mu nikakor ne gre črka “r”. Njej to ne dela težav, se pa boji teme ... Lahko drug drugemu pomagata? In kaj je to “srčna čarovnija”?

Po besedah režiserja Jake Ivanca je Brundarrrrom! zgodba o drugačnosti in o tem, da se nekatere stvari - tako kot, recimo, Živa pospravljanja - lahko naučimo. “Otroci se skozi predstavo na nežen in neboleč način spoznajo s tem, da stvari niso tako nemogoče, kot se zdijo na prvi pogled,” dodaja Ivanc.

Pred petimi leti je v koprskem gledališču režiral uspešnico Mali medo, pa tudi veliko predstav za odrasle. Prepričan je, da je narediti otroško predstavo popolnoma enako težko in odgovorno kot uprizoritev za odrasle: “Otroci, ki so najbolj neposredno občinstvo, zelo hitro in iskreno pokažejo in povedo, kaj jim je všeč in kaj ne.” Kot pravi Tjaša Hrovat, je za oblikovanje vlog v otroških predstavah ključno, da do njih igralec pristopi z največjo možno mero iskrenosti, saj otroku najbolj “dogajajo” pristni občutki.

“Otroške predstave so zgoščene in nabite s čustvi. Ker smo Jaka, Tjaša in jaz mladi starši, smo v predstavo vnesli tudi veliko 'for' od doma,” dodaja Luka Cimprič, ki je svojo prvo vlogo na profesionalnih odrih odigral prav v koprskem gledališču, kjer je pred desetimi leti nastopil v otroški predstavi Jajce. Po oceni ustvarjalcev je Brundagrrrrom! interaktivna predstava, primerna za prvo srečanje najmlajših z gledališčem.


Najbolj brano