V Luko osem novih gasilcev

Gasilska enota v koprski Luki se bo v kratkem povečala za skoraj 40 odstotkov. Zaradi varnosti med pretakanjem vnetljivih snovi bodo namreč v svoje vrste sprejeli osem novih gasilcev, ki bodo zamenjali dosedanje zunanje varnostnike. Za osem mest so v Luki prejeli 30 prošenj. Med gasilci je delovno mesto v Luki zelo mamljivo, saj so njihove plače tudi za nekaj sto evrov višje od plač ostalih gasilcev.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Razlog ni v inšpekcijskem nadzoru, saj s strani inšpekcije nismo prejeli nobene odločbe, ki bi to zahtevala, ampak v povečanju pretovora in izgradnji dodatnih objektov. Lani smo tako zgradili tri nove rezervoarje, letos največje pokrito skladišče. Vse to zahteva večje število gasilcev na terenu,” je na vprašanje, ali je iskanju novih gasilcev v Luki botroval inšpekcijski nadzor, odgovoril tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik.

Neuradno smo izvedeli, da inšpektorji Luki res niso naložili zaposlitve novih gasilcev, da pa so jih opozorili, da bi morali požarno varnost na določenih mestih zagotavljati poklicni gasilci in ne varnostniki-gasilci najete varnostne službe. Tudi v Luki naj bi nato ugotovili, da morajo zadostiti uradno predpisanim pogojem za varovanje pretakanja vnetljivih snovi, zato so objavili razpis za osem novih gasilcev. Za varnost na teh delovnih mestih so doslej skrbeli zaposleni zunanje varnostne službe IBS varovanje.

30 prijav za osem mest

Rok za prijavo se je iztekel minuli ponedeljek. Za delo gasilca za določen čas enega leta se je prijavilo 30 prosilcev, ki morajo imeti končano poklicno šolo za gasilce. Prav to je verjetno ovira, da se za osem mest ni prijavilo več prosilcev, kot je to običajno v tako dobrih podjetjih. “Postopek izbire še ni zaključen,” pravi Šik in dodaja, da mora pristanišče kot industrijski obrat s povečano požarno nevarnostjo imeti svojo industrijsko poklicno enoto. Ta je doslej štela 21 gasilcev in se bo z osmimi novimi torej povečala za kar 38 odstotkov.

Sicer pa se je luška gasilska enota v zadnjih nekaj letih bistveno povečala, za delo gasilca v Luki pa vlada veliko zanimanje. Gasilce v pristanišče najbolj vabijo dobre plače, ki so po naših podatkih za najmanj 300 evrov mesečno višje od plač v drugih poklicnih enotah na Primorskem.

Bežijo pred slabimi plačami

Samo iz koprske gasilske brigade je v luško enoto v zadnjih dveh letih “zbežalo” sedem gasilcev, nekaj pa tudi iz drugih primorskih poklicnih enot.

Prav v Kopru tako najbolj občutijo razliko v vrednotenju gasilskega dela v javnih zavodih ali podjetjih, kjer so bistveno bolje plačani. Poleg tega lahko gasilci v javnih zavodih le sanjajo o kakšni trinajsti plači ali božičnici, ki jih gasilci v Luki, denimo, dobivajo. Poleg tega direktorji javnih zavodov nimajo prav nobenega orodja, da bi dobre gasilce stimulirali, zato je za njihove plače čisto vseeno, koliko se trudijo.

Prav zaradi takšnih razmer so poklicni gasilci nedavno napovedali tudi stavko. “Smo in vedno bomo pomagali ljudem. Namen naše stavke ni škodovati ali kakor koli negativno vplivati na položaj državljanov, ampak jim pomagati. S stavko pa bi radi opozorili na krivico, ki se nam dogaja na strani vlade,” je ob napovedi stavke pojasnil sekretar Sindikata poklicnih gasilcev David Švarc.

Vlada se spreneveda

Poklicni gasilci zahtevajo, da jim zvišajo plače za dva plačna razreda, najnižje plačanim pa za tri razrede. V začetku decembra so z vladnimi pogajalci podpisali aneks h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki za en plačni razred zvišuje eno od orientacijskih delovnih mest. Pričakovali so, da se bodo pogajanja nadaljevala, vendar so pred dnevi doživeli hladen tuš.

Z njimi se je prišla namreč pogovarjat obrambna ministrica Andreja Katič (gasilstvo sodi v sistem zaščite in reševanja, ta pa pod okrilje obrambnega ministrstva) in jim povedala, da nima mandata za pogajanja. V gasilskem sindikatu so to razumeli kot sprenevedanje in zavlačevanje vladne strani.


Najbolj brano