Šolniki za Valentinovo učencem podarjajo prost dan

Sindikat vzgoje in izobraževanje (Sviz) ima tri stavkovne zahteve: zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razrednikovega dela in 1200 evrov bruto regresa za letni dopust za vse, ki v javnem sektorju prejemajo minimalno ali nižjo osnovno plačo.

  Na dan stavke bodo v večini šol in drugih izobraževalnih 
zavodov le stavkovne straže, večina zaposlenih pa se bo 
odpeljala na protest v Ljubljano.  Foto: STA
Na dan stavke bodo v večini šol in drugih izobraževalnih zavodov le stavkovne straže, večina zaposlenih pa se bo odpeljala na protest v Ljubljano.  Foto: STA

LJUBLJANA > Včeraj, ko so napovedali stavko, je vodstvo Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) te zahteve poslalo tudi vladi, generalni sekretar Sviza Branimir Štrukelj pa je prvič nekoliko bolj temeljito pojasnil, koliko višje plače zahtevajo. Ne le za vzgojitelje in učitelje, ampak tudi za vse strokovne delavce (od pomočnikov vzgojiteljev do šolskih svetovalcev, knjižničarjev in določenih skupin na univerzi) zahtevajo od dva do tri plačne razrede višjo osnovno plačo. Zahtevajo tudi posebno vrednotenje dela razrednikov. Ti bi morali po prepričanju Sviza dobiti še dodatno povišanje za dva plačna razreda. Po Štrukljevih besedah nalogo razrednika opravlja približno 40 odstotkov učiteljev. “Do zdaj je bilo to delo popolnoma ignorirano oziroma so razredniki dobivali po tri do pet evrov na mesec za to izjemno zahtevno pedagoško delo.”

Visokošolske učitelje izenačiti z zdravniki

Za visoko šolstvo so glavnino zahtev prekopirali iz razvpitega aneksa, ki so ga spomladi podpisali vlada in zdravniki. Enako, kot so bili z avtomatičnim preskokom za pet plačnih razredov nagrajeni nekateri zdravniki, naj bodo nagrajeni tudi tisti zaposleni v visokem šolstvu, ki so doktorat pridobili pred desetimi ali 12 leti, zahtevajo v Svizu. Ta zahteva se ne nanaša le na docente, izredne in redne profesorje, ampak tudi na vse ostale, od asistentov, lektorjev in učiteljev veščin do strokovnih sodelavcev in bibliotekarjev, če imajo dovolj dolgo doktorat.

Koprivnikar: zahtev je za več kot pol milijarde evrov

“Trenutno napovedane stavkovne aktivnosti z različnimi zahtevami finančno krepko presegajo pol milijarde evrov,” se je na plaz stavkovnih zahtev odzval minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Takšen radikalen poseg bi pomenil korenito prerazporeditev sredstev v družbi, za kar pa bi potrebovali širši družbeni konsenz. “Kot minister za javno upravo ta trenutek ne morem zavzemati stališč do posameznih stavkovnih zahtev, zato menim, da je nujna širša opredelitev koalicije in socialnih partnerjev do že najavljenih, pa tudi nekaterih še pričakovanih zahtev sindikatov,” je sporočil. Pred dnevi so stavko napovedali poklicni gasilci, včeraj zaposleni v vzgoji in izobraževanju, prihodnji teden naj bi jo še sindikati, ki delujejo pod okriljem konfederacije Pergam.

Štrukelj je spomnil na dogovor iz leta 2002, da mora biti vrednotenje izobraževalnega dela na univerzi enako vrednotenju dela zdravnikov specialistov. “Testirali bomo vlado, kako se bo topila v lastnem soku in nam pojasnjevala, da za nas principi, ki so bili vzpostavljeni, ne veljajo,” je dejal.

Zahteva za 1200 evrov bruto letnega regresa pa se nanaša na celotni javni sektor in ne le na zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Tako želi Sviz, ki je eden najmočnejših sindikatov javnega sektorja, vzeti nase del boja za pravice najslabše plačanih javnih uslužbencev.

Pouk bo odpadel

Stavka ni cilj, ampak je sredstvo, je ob včerajšnji napovedi dejal Štrukelj. Če bo vlada z njimi sedla za pogajalsko mizo in uresničila njihove zahteve, jo bodo z veseljem preklicali. Če se to ne bo zgodilo, pa bodo 14. februarja prekinili delo. “O tem, da bodo osnovne in srednje šole zaprte, ni več nobenega dvoma,” je pojasnil. Kako bo z vrtci, dijaškimi domovi in glasbenimi šolami, ki jih delno plačujejo starši, bodo še premislili. “Vemo, da naš nasprotnik niso starši, in ne želimo jih prizadeti; razen v delu, ki je povsem nujen. Naš nasprotnik je Vlada Republike Slovenije in temu bomo stavko prilagajali.”

Na dan stavke, za katero se je opredelilo 37.184 od 51.905 zaposlenih v zavodih, na katerih je organiziran Sviz, bodo pripravili tudi protest v Ljubljani. Stavkali bodo do 22. ure, nato pa stavko prekinili, da bi dali “nov prostor za pogajanja”. Kdaj in kako bi se stavka nadaljevala, če pogajanja ne bi bila uspešna, Štrukelj včeraj še ni želel razkriti.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Vlada na žaru

“Testirali bomo vlado, kako se bo topila v lastnem soku in nam pojasnjevala, da za nas principi, ki so bili vzpostavljeni, ne veljajo.” Principi, o katerih govori Branimir Štrukelj, so bili seveda vzpostavljeni za zdravnike, ki jim je vlada širokogrudno povišala plače. Zahteva Sviza, naj tudi nekateri zaposleni v visokemu šolstvu dobijo pet plačnih razredov več, je bolj kot uresničitvi namenjena temu, da se vlada cvre na žaru. Nekoč je obstajala zabavna oddaja s takšnim naslovom. Zdaj ...

Preberi več

Najbolj brano