Mastna cesta čez pol Primorske

Čeprav so tudi policisti opazili madeže in so na ceste takoj poslali več patrulj, v torek popoldne niso odkrili voznika, ki je z dizelskim gorivom dobesedno polival regionalno cesto od Senožeč do Planine. Cestarji predvidevajo, da je imel tovornjak preluknjan rezervoar ali da je voznik po točenju goriva pozabil zapreti rezervoar. Madeže so posuli s skoraj 40 vedri absorbenta, pomagal pa jim je tudi dež.

Cesta skozi Senožeče je bila v torek popoldne in zvečer 
mastna.  Foto: Bogdan Macarol
Cesta skozi Senožeče je bila v torek popoldne in zvečer mastna.  Foto: Bogdan Macarol

SENOŽEČE > V torek ob pol štirih popoldne je prvi občan poklical na regijski center za obveščanje in prijavil, da je regionalna cesta od avtocestnega priključka Senožeče proti Senožečam polita z oljem in zelo mastna. Iz Postojne so takoj poklicali bazo CPK v Sežano, njeni delavci pa so odhiteli na teren. Ugotovili so, da oljni madeži segajo od priključka na avtocesto Senožeče skozi Senožeče in naprej po regionalni cesti proti Razdrtemu.

Madeže so posuli z vpojnim prahom in zaradi varnosti prometa postavili več prometnih znakov, s katerimi so voznike opozarjali na spolzko cesto. Medtem ko so cestarji hiteli posipavati madeže od Senožeč do Razdrtega, so jih iz Postojne že poklicali policisti in jim povedali za enako zgodbo. Tudi cesta čez Postojno in proti Planini je bila namreč precej mastna, zato so na teren odhiteli tudi delavci postojnske baze CPK in posuli madeže z absorbentom.

Mastne madeže so opazili vse do vasi Liplje pri Planini, kjer za ceste skrbijo že cestarji z ljubljanskega območja. Od Senožeč do Lipelj so delavci CPK tako po madežih posuli skoraj 40 veder absorbenta in postavili številne znake za spolzko cestišče. K sreči v tem času nihče od voznikov zaradi mastne ceste ni zdrsnil z nje, cestarjem pa je priskočil na pomoč tudi dež, ki je nato pridno spiral nevarne madeže.

Poznavalci predvidevajo, da je voznik s tovornjakom, iz katerega je puščalo dizelsko gorivo, zapeljal z avtoceste pri Senožečah in nato nadaljeval vožnjo po vzporednih starih cestah vse do Logatca ali še naprej. Glede na količino politega goriva je moralo to iztekati iz rezervoarja. Ali je bil rezervoar tovornjaka preluknjan ali je voznik pozabil zapreti odprtino ali pa je čep z rezervoarja med vožnjo odletel, bo za vedno ostala neznanka, saj policisti voznika tovornjaka niso odkrili. Oljnih madežev prav tako niso zaznali na avtocesti v okolici Senožeč.


Najbolj brano