Heroji furajo v pižamah

Mladi so najpogostejši povzročitelji in žrtve prometnih nesreč. V lanskih 17.931 nesrečah jih je bilo udeleženih 38,9 odstotka, kar tretjina pod vplivom alkohola. Idrija, skupaj s Slovenskimi Konjicami in Brežicami, sodi v statistični vrh. Zato je bila tudi Idrija eno od prizorišč projekta Heroji furajo v pižamah zavoda Vozim.

Aleš Kramolc (levo) in Ivo Ozebek sta mladim zaupala svoji  življenjski 
zgodbi, slednji pa je v soboto mlade varno vozil na zabavo in domov. Foto: Marko Cuk
Aleš Kramolc (levo) in Ivo Ozebek sta mladim zaupala svoji življenjski zgodbi, slednji pa je v soboto mlade varno vozil na zabavo in domov. Foto: Marko Cuk

> IDRIJA > Paraplegik iz Spodnje Idrije Ivo Ozebek v zanj prilagojenem vozilu, sicer vozilu akcije Heroji furajo v pižamah, in še dva mini busa sta mlade Idrijčane popeljala na koncert v sosednje Žiri in s svitom jutra varno domov. Podobno še v Slovenskih Konjicah in Brežicah, kjer so skupaj z Idrijo s pobudnikom - celjskim zavodom Vozim - vstopili v akcijo z namenom, da bi mlade, starše in lokalne skupnosti osvestili o pomenu varnih voženj brez alkohola.

Idrija z nadpovprečnim številom nesreč mladih

Projekt Heroji furajo v pižamah je zasnoval neprofitni zavod Vozim, ki je najbolj znan po uspešni osveščevalni akciji Še vedno vozim, vendar ne hodim. Za varno vožnjo, v prvi vrsti brez alkohola in drog, osveščajo mladi ambasadorji, ki so po prometnih nesrečah pristali v invalidskih vozičkih.

“Nov projekt smo uvedli v treh občinah, ki s številom prometnih nesreč mladih presegajo slovensko povprečje in s katerimi dobro sodelujemo. Želimo pokazati, da z majhnimi spremembami v lokalnih skupnostih lahko pridemo do velikih rezultatov,” je povedal pobudnik in predsednik zavoda Vozim David Razboršek.

Projekt so uvedli s pogovorom z mladimi, ki ga je soorganiziral Mladinski center. Komandir policijske postaje Idrija Robert Feltrin, poveljnik gasilcev Dali Moravec in drugi strokovnjaki, predvsem pa tetraplegik - Prevaljčan Aleš Kramolc in paraplegik - Spodnjeidrijčan Ivo Ozebek, so iz izkušenj in s pomočjo fotografij posledic nesreč prepričljivo predstavili pomen varne vožnje.

“Za mano je bilo že veliko kilometrov, ko sem se pozno zvečer vračal domov. Utrujen in zaspan sem pospešil misleč, da si bom tako povrnil zbranost. V desnem ovinku sem zapeljal čez robnik in po obračanju in dvigu avtomobila v zrak pristal na travniku, ukleščen med sedež in streho. Zaradi zloma prsnih vretenc sem postal paraplegik,” je pripovedoval Ozebek, ki je že 14 let na vozičku. Aktivno osvešča mlade in deluje v invalidskih organizacijah. Je zaposlen in zgled s svojo neomajno voljo športnika - kolesarja z ročnim kolesom in plavalca.

Tetraplegiku Kramolcu se je zgodilo po zabavi pred desetletjem, na pragu polnoletnosti. Pod vplivom alkohola se je zaletel v drevo. Po devetih dnevih kome se je zbudil hrom in začel dolgotrajen proces zdravljenja in sestavljanja življenja. “Če bi mi še večer prej kdo rekel, da se mi lahko zgodi nesreča, bi mu dejal, da kaj takega ni mogoče. Za nesrečo sem bil kriv sam, ker sem bil pijan. Sploh si ne predstavljam, kako bi živel s posledicami, če bi bil takrat zaradi mene poškodovan še kdo,” med drugim pripoveduje današnji ambasador varne vožnje.

Ata v pižami je manjše zlo kot voziček

Mladinski center v sodelovanju z občino in vsemi, ki so pripravljeni pomagati, naj bi uresničili akcijski načrt, ki bo mlade odvrnil od voženj pod vplivom alkohola. Uvodno delo voznikov na zabave, so prevzeli osveščevalci. V Idriji, ki nima organiziranega lokalnega prevoza niti taksi službe, Ivo Ozebek. “Vsako uro bom vozil med Idrijo in Žirmi. Tako se bodo mladi lahko varno vrnili s koncerta,” je povedal Ozebek.

Vlogo invalidov naj bi v bodoče prevzeli starši, znanci in pomagale naj bi občine. V dogovoru z mladimi, saj sta ata ali mama v pižami pred zabaviščem po prepričanju osveščevalcev veliko manjše zlo, kot slovo mladih po prometnih nesrečah ali pristanek v invalidskem vozičku zaradi utrujenosti in alkohola.

“Cilj akcije, ki naj bi jo razširili na vso Slovenijo, je torej mlade odvrniti od smrtno nevarnih voženj pod vplivom alkohola. Odrasle pa spodbuditi k temu, da vstanejo sredi noči in jih, četudi v pižami, počakajo pred klubom in varno pripeljejo domov,” pravijo v zavodu Vozim.


Najbolj brano