Gasilci nič več kot sveti Peter

“Zdaj ne bomo več imeli toliko ključev kot sveti Peter, ampak bomo z enim odpirali vsa vrata,” se je ob pomembni pridobitvi za varnost številnih stanovalcev blokov včeraj nekoliko pošalil direktor koprske gasilske brigade Denis Glavina. Po zaslugi Zavarovalnice Triglav bodo lahko odslej v 18 stanovanjskih blokih ukrepali hitreje. Ključe najpomembnejših vrat v blokih bodo namreč hranili v trezorjih pred vhodi.

Nove pridobitve so se včeraj razveselili (z leve) gasilec Peter 
Čendak, direktor koprske enote zavarovalnice Triglav Aldo 
Pucer in direktor koprske gasilske brigade Denis Glavina.  Foto: Danijel Cek
Nove pridobitve so se včeraj razveselili (z leve) gasilec Peter Čendak, direktor koprske enote zavarovalnice Triglav Aldo Pucer in direktor koprske gasilske brigade Denis Glavina.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Gasilci koprske gasilske brigade skrbijo za požarno varnost v 32 stavbah, v 38 stavbah pa skrbijo tudi za reševanje iz dvigal. Gre večinoma za večje stanovanjske bloke, javne ustanove, zdravstvene organizacije in druge stavbe. Zaradi tega so na sedežu gasilske brigade hranili približno 80 ključev pomembnejših vrat v teh stavbah. Ob intervenciji so morali najprej najti ustrezne ključe in nato z njimi odhiteti na pomoč.

Zdaj jim ne bo treba več iskati ključev in paziti, da vzamejo res prave. Po zaslugi 1800 evrov visoke donacije Zavarovalnice Triglav so na vhodih pred 18 stanovanjskimi bloki v zid namestili cevne trezorje, v katerih bodo odslej hranili ključe vhodnih vrat, kotlovnic, strojnic dvigal in podobnih pomembnejših vrat v blokih.

“Gasilcem bo zdaj olajšano delo, saj jim ne bo treba več iskati šop ključev in jih nositi s sabo, ampak bodo z enim ključem odklepali vse trezorje in v njih našli ključe. V trezorjih bodo večinoma dva ali trije ključi,” je povedal direktor koprske gasilske brigade Denis Glavina. “Z novoletno akcijo Za boljši jutri že četrto leto podpiramo preventivne projekte in se tudi v praksi trudimo za varnejše življenje. Našo pomoč smo ponudili koprskim gasilcem, oni pa so potem predlagali, da bi postavili cevne trezorje,” je povedal direktor koprske enote Zavarovalnice Triglav Aldo Pucer.

Cevni trezorji so zaradi svoje zasnove varni pred vandali in tatovi, ki pa si s ključi kotlovnice tako ali tako ne bi veliko pomagali. V trezorjih namreč ni ključev posameznih stanovanj. S takimi trezorji nameravajo koprski poklicni gasilci opremiti še druge bloke in stavbe, ki jih požarno varujejo.

DANIJEL CEK


Najbolj brano