Prenovljena šola v ponos kraju

Večnamenski prostor podružnične šole na Gočah je bil v nedeljo skoraj pretesen za množico obiskovalcev slovesnosti ob zaključku prenove šolske stavbe. Najpomembnejša pridobitev za učence in učitelje so novi prostori za jedilnico in razdelilno kuhinjo.

Stara stavba je z novo podobo v ponos kraju.  Foto: Alenka Tratnik
Stara stavba je z novo podobo v ponos kraju.  Foto: Alenka Tratnik

GOČE > Eno leto od slovesnega odprtja večnamenskega prostora v podružnični šoli OŠ Draga Bajca Vipava na Gočah so se učenci in zaposleni na šoli ter krajani Goč, Manč in Lož v nedeljo znova veselili.

Lepša na zunaj, novosti v njej

V šoli, ki jo letos v dveh kombinacijah obiskuje 27 učencev, so od poletja v pritličju ob večnamenskem prostoru uredili novo razdelilno kuhinjo in jedilnico ter manjši športni kabinet. V stavbi, ki ima že 80 let, so na novo uredili trifazni tok in namestili tri klimatske naprave. Ena je v jedilnici, dve pa v telovadnici. Pred vhodom v spomeniško zaščiteno stavbo so v sodelovanju z novogoriško enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije postavili stekleni nadstrešek, obnovili in razširili stopnišče in prenovili fasado, v sklopu del so uredili tudi nov dostop v kuhinjo in okolico stavbe.

Zasijali bosta dve cerkvi

Prenovljene prostore goške podružnice je na slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, ki je pred tem v župnijski cerkvi sv. Andreja blagoslovil restavrirane klopi. Domačini so z njihovo obnovo zaokrožili večletno prenovo cerkve, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena, ponaša pa se z bogato baročno opremo in z lani prenovljenimi s freskami znanega Janeza Michaela Lichtenreita. Nič manj zanimiva ni romarska cerkvica Marije Snežne na bližnjem Obeluncu, prav tako kulturni spomenik, ki je umeščena tudi na seznam projekta romarskih cerkva od Alp do Jadrana. Potem ko so domačini s pomočjo občine letos prenovili obzidje okrog nje, imajo, kot je povedal Božo Fajdiga, na mizi še projekt za obnovo njenega ostrešja, fasade in notranjosti.

“Dolgoletna želja po obnovi podružnične šole Goče je letos prerasla v cilj. S staro fasado je stavba z leti postajala vedno bolj neugledna. Tudi otroški živež je ni zmogel polepšati. Število učencev se je v letošnjem šolskem letu povečalo, stara jedilnica je postala pretesna. Skupaj z izvajalcem del in Občino Vipava smo od poletja do pozne jeseni z vso odgovornostjo obnavljali šolo. Ta je postala še boljši temelj za kakovostnejše delo,” je ob zaključku del povedala ravnateljica OŠ Draga Bajca Vipava Mojca Pev, ki se je na nedeljski slovesnosti v imenu šole za podporo zahvalila županu Ivanu Princesu, podžupanu Bogdanu Godniču, predstavniku krajanov Božu Fajdigi, predstavniku izvajalcev in vodji podružnice Gostimiru Marcu.

Sodelovali šola, občina in kraj

Šoli, ki je za posege zagotovila približno 50.000 evrov iz večletnih prihodkov iz tržne dejavnosti, sta pri prenovi na pomoč priskočili občina in krajevna skupnost ter krajani. Ob prenovi električnega omrežja je tudi vas dobila boljšo oskrbo z električno energijo. “Obnova podružnične šole Goče je rezultat dobrega sodelovanja med občino Vipava, šolo in krajani Goč. Veseli smo, da je tudi ustanovitelj prepoznal pomembnost ohranjanja podružničnih šol,” je še povedala ravnateljica.

Župan je priznal, da je podružnica na Gočah prišla zadnja na vrsto. “Sicer ni obnovljena v celoti, vendar omogoča kakovostno delo. S prostori in z zunanjim videzom postaja prijazna in vabljiva. Upamo, da bodo starši iz tega šolskega okoliša otroke vpisovali v to šolo in ne v Vipavo, kjer so že malo na tesnem.”


Najbolj brano