Po zdrsu velikih so vzklila mala podjetja

Primorska gospodarska zbornica je včeraj v koprski dvorani sv. Frančiška slovesno obeležila deseto obletnico ustanovitve. Direktor zbornice Robert Rakar je ob jubileju pogled obrnil v prihodnost in nove projekte. Eden od njih bo zaživel januarja, pravi: “Zbornica v Kopru bo ponujala svetovanje in brezplačno usposabljanje za potencialne podjetnike.”

Predstavniki ustanoviteljev PGZ so dobili priznanja. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Predstavniki ustanoviteljev PGZ so dobili priznanja. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Seveda je zbornično povezovanje gospodarstva v regiji, ki pokriva osem občin na območju od Komna do Pirana, zelo aktivno že 40 let. A leta 2007, po reorganizaciji zborničnega sistema na državni ravni, se je 30 primorskih podjetij odločilo za samostojno Primorsko gospodarsko zbornico (PGZ). Predstavniki teh podjetij so sinoči prejeli priznanja, prav tako pa tudi posamezniki, ki so prispevali k uveljavitvi in prepoznavnosti PGZ.

“V preteklosti so bili nosilci gospodarstva naše regije predvsem velika primorska podjetja, zdaj pa vse bolj izstopajo manjša in srednja, ki uspevajo odgovarjati na izzive globalizacije, so zdaj gibalo razvoja in nam krepijo optimizem. Zdrsi velikih gospodarskih sistemov, ki smo jim bili priča v preteklih letih gospodarske krize, pa naj nam služijo kot opozorilo, da niti najboljši gospodarski dosežki niso garancija, da bo vedno tako,” je spomnil dolgoletni predsednik upravnega odbora zbornice Vojko Čok. “Na gospodarstvu stoji ali pade vsak narod,” je med drugim poudarila tudi direktorica GZS Sonja Šmuc.

“Naša regija je v zadnjih 15 letih preživela dva šoka: padec meje in globalno gospodarsko krizo. A vsak konec je nov začetek in v regiji, predvsem na Krasu, so vzklila številna mala in srednja podjetja z veliko perspektive. Dinamičnemu svetovnemu razvoju se moramo prilagajati tudi mi,” pravi direktor PGZ Robert Rakar.

Primorska gospodarska zbornica vseskozi povezuje z drugimi organizacijami. Aktivno je sodelovala pri rojevanju Univerze na Primorskem in povezovanje na področju znanosti bo v prihodnje še krepila. Tudi zato sta Robert Rakar in direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske Dorijan Maršič sinoči podpisala izjavo o sodelovanju na področju spodbujanja inovativnosti, podjetništva in konkurenčnosti.

V PGZ priložnosti za svoje delovanje vidijo tudi v projektu vajeništva, ki bo kmalu zaživel v regiji. Ena od nalog zbornice je tudi pomoč pri novih investicijah. “Marsikateremu novemu ali tujemu investitorju začetno navdušenje vzamejo predolgi postopki umeščanja projektov v prostor - tudi zaradi nesprejetih občinski prostorskih načrtov. To bi radi odpravili,” pravi Rakar. Z občinami pa si želijo tesneje sodelovati tudi kot svetovalci pri oblikovanju občinskih proračunov, ko gre za njihov gospodarski del. Prizadevajo pa si tudi, da bi skupaj s sindikati in župani osmih občin obudili regijski ekonomsko socialni svet.


Najbolj brano