Veselin Vujović: “Šef pogosto nima prav, ampak je šef”

“V mojih ekipah so pravila jasno postavljena, o njih se ne razpravlja. Šef pogosto nima prav, a je šef,” je včeraj istrskim menedžerjem govoril Veselin Vujović. Za uspešno delovanje kolektiva je to nujno, šef (tako ga tudi kličejo njegovi varovanci) pa na koncu odgovarja za rezultate oziroma (ne)doseganje ciljev, je še poudaril.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na drugem srečanju Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre je njegov predsednik Rok Hladnik včeraj v Središču Rotunda gostil Veselina Vujovića. Športna legenda, nekoč najboljši rokometaš na svetu, je od poletja tudi trener koprskih rokometašev.

“V Kopru sem prezadovoljen, tukaj bi ostal še deset let in več. Srečal sem spet prvinski rokomet in to me navdušuje. Apeliram na vse, da še naprej negujejo to vzdušje in omogočijo klubu in vašim otrokom v njem, da napredujejo in se razvijajo,” je istrske menedžerje nagovoril Vujović. Zastopa stališče, da z vlaganjem v mlade klub ne more nikoli izgubiti, saj bodo vsako leto boljši, medtem ko bodo izkušeni 35-letniki vsako leto slabši.

Udeležence je še posebej zanimalo, kaj je Vujović povedal svojim izbrancem, ko so sredi drugega polčasa tekme za bronasto medaljo na SP visoko zaostajali za Hrvati. Takole je izpovedal: “V govoru sem se spomnil njihovih družin, mam, sorodnikov ... Dejal sem jim le, da naj igrajo, kot da je to njihova zadnja tekma v življenju in naj pustijo srca na igrišču, saj doma za njih bije tisoče navijaških src. Predvsem pa sem se odločil, da vodim tekmo, kot da zaostajamo zgolj za dva zadetka.” In tako so Slovenci nadoknadili zaostanek osmih golov.

Pri tem je poudaril, da vodje nikoli ne smejo obljubiti nekaj, kar ne morejo izpolniti. “Tudi RD Koper in predsednik kluba Aljoša Bertok sta taka, da ne obljubljata nemogočih stvari. In sam lahko obljubim le to, da bomo dali vse od sebe in naredili vse za zmago.” Koprski rokometni klub, ki se je v soboto uvrstil v skupinski del pokala EHF, ima tudi desetkrat manjši proračun od nekaterih tekmecev, a se Vujović pred tekmo ne misli nikomur predati. “Raje umrem na nogah, kot da živim kleče na kolenih,” je samo eden od dovtipov, ki jih je izrekel včeraj.

Istrskim direktorjem je razkril nekaj prijemov, s katerimi iz posameznikov izvleče najboljše, kar vodi h kolektivnemu uspehu: “Zame ni nedotakljivih, priznavam samo željo, pripravljenost na boj in znanje. Res je, da ne sprejemam opravičil, ne priznavam napak, poškodb ... Igralce napadem tako v fizičnem smislu, da garajo do svojih skrajnih sposobnosti, kot tudi v psihološkem. Kdor pri meni preživi, bo postal vrhunski rokometaš.”

Da bo postal trener, je vedel že takoj po začetku rokometne kariere, a kljub vsemu pravi, da si motivacijske govore pred tekmami ne pripravlja vnaprej. “To imaš ali nimaš. Saj nisem mogel vnaprej vedeti, da bomo s Hrvati zaostajali za osem golov,” je še pojasnil in na koncu požel dvojni aplavz navdušenih prisotnih.


Najbolj brano