Letos so razstrelili že osem ton

“Seveda rukne, in to pošteno. Eksploziv tudi po sto letih ne izgubi veliko lastnosti. Zato nenehno opozarjamo, da se neeksplodiranih ubojnih sredstev ne dotikamo, ampak najdbo takoj prijavimo,” je povedal vodja državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič. Skupaj s 13 kolegi je prejšnji teden na poligonu pri Neverkah uničil 260 starih bomb, min in granat, ki so jih našli od začetka septembra. Letos so tako uničili že osem ton nevarnih ostankov vojn.

Pirotehnika državne enote zlagata bombe in granate na dno 
skoraj dvometrske luknje, nato pa so vse skupaj razstrelili.  Foto: Državna enota za varstvo predNUS
Pirotehnika državne enote zlagata bombe in granate na dno skoraj dvometrske luknje, nato pa so vse skupaj razstrelili.  Foto: Državna enota za varstvo predNUS

NEVERKE > Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so prejšnji teden na poligonu Polhova jama pri Neverkah že tretjič letos uničevali neeksplodirane bombe, granate, mine, vžigalnike in naboje iz obeh svetovnih vojn in obdobja po drugi vojni. Za uničenje so tokrat pripravili 260 kosov, ki so jih našli od prvih dni septembra do sredine novembra.

“To so sredstva, ki jih lahko skladiščimo in prevažamo do poligona,” pripoveduje poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič. “In to je bilo letošnje tretje uničevanje. Če so ostanki vojne nevarni že na kraju najdbe, potem izvedemo izredno uničenje na sami najdbi ali v bližini. Takih uničevanj smo imeli letos 24.” V treh rednih uničevanjih so pirotehniki razstrelili skoraj pet ton in pol, v izrednih uničevanjih pa 2640 kilogramov NUS.

O morski mini, ki so jo odkrili pred kratkim in leži na morskem dnu milijo in pol od piranske punte, je Zonjič povedal, da jo bodo v bližnji prihodnosti dvignili na površje in odpeljali v skladišče, nato pa se bodo odločili, kaj bodo z njo.

“Tudi tokrat je šlo v redu,” pravi Zonjič, “brez težav in posebnosti. Največji sta bili dve 210-milimetrski italijanski topovski granati iz prve vojne, vsaka je tehtala 102 kilograma in v vsaki je bilo 15 kilogramov čistega eksploziva.” Vse granate, bombe in ostalo pirotehniki pred uničenjem natančno pregledajo in se odločijo, kaj bodo razstrelili v glavni fugasi (vkopana jama za uničenje) in kaj posamično.

“Pri vsakem takšnem uničevanju 30 do 60 kosov uničimo posamično pred glavno fugaso, nato pa vse zložimo v do dva metra globoko luknjo, dodamo eksploziv, zasujemo s finim peskom in z zakasnitvijo razstrelimo. Po predpisih bi lahko hkrati razstrelili NUS s skupno do sto kilogrami čistega eksploziva, vendar nikoli ne presežemo 60 kilogramov,” pojasnjuje Zonjič in dodaja, da doslej v luknji po eksploziji ni ostala cela še nobene granata ali bomba. “Pa tudi če bi, imamo za to poseben postopek, po katerem bi postopali,” dodaja.

Pripadniki državne enote so letos v 420 intervencijah odstranili 3529 nevarnih najdb v skupni teži 10.716 kilogramov. Uničili so vse, razen morske mine LMB 800 s 680 kilogrami eksploziva in še ene ježevke, ki so jo prav tako našli v morju.

Zonjč pravi, da imajo pirotehniki ogromno izkušenj in da so vedno stoodstotno previdni, ker v tem poslu ob napaki ni popravnega izpita. “Ampak hkrati trkam in upam, da se nam tudi nikoli ne bo pripetilo nič takega,” je sklenil. Pri uničenju je sodelovalo 14 pripadnikov državne enote, v bližini je bila tudi medicinska ekipa z zdravnikom in medicinskima tehnikoma ter gasilci.


Najbolj brano