Divaški šolarji so za šetraj

Včeraj so divaški šolarji začeli novo sezono kuharije Kuhnapato, v petek pa so se predstavili v Ljubljani kot primer dobre prakse dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka. Na njem so vse, vključno z ministrom, očarali s čajem iz kraškega šetraja.

S šetrajevim čajem so divaški šolarji navdušili tudi ministra za kmetijstvo, 
gozdarstvo in prehrano Dejana Židana. Foto: OŠ Divača
S šetrajevim čajem so divaški šolarji navdušili tudi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana. Foto: OŠ Divača

DIVAČA > Skuta na polnozrnatem pirinem kruhu, ribana pašta z vrzotno omako in šetrajev čaj - to so včeraj malo pred poldnevom divaški šolarji postregli svojim sošolcem in s tem začeli novo, drugo sezono akcije Kuhnapato. “In skoraj vsa živila so iz okolice šole,” je zadovoljno poudarila Mirjam Trampuž, ki je skupaj s Ksenijo Krajšek Mahorčič mentorica mladim kuharjem. Ti so ne samo že zgodaj zjutraj zamesili kruh, temveč tudi naredili pravo študijo vseh jedi in jih povezali s tradicijo domačih krajev.

V petek pa se je skupina mladih divaških kuharskih mojstrov udeležila dogodka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Ljubljani, na katerem so predstavili primere dobrih praks dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka. Minister Dejan Židan s sodelavci je pokramljal z mladimi kuharji, poskusil njihove jedi in jim čestital za zagnanost pri ohranjanju tradicionalnih lokalnih jedi ter uporabi lokalnih sestavin pri njihovi pripravi.

30 javnim zavodom, ki so dobri primeri naročanja in uporabe lokalne hrane, med njimi tudi divaški šoli, pa je podelil pohvale. Ob tem je poudaril, da taki primeri dokazujejo, da se da primerno delati, če le obstaja dobra volja, in izpostavil pomen lokalno pridelane hrane: “V našem interesu mora biti, da ima naš kmet prihodnost, ima pa jo lahko, če kupujemo njegov produkt. Z naročanjem lokalne hrane pa varujemo tudi okolje, velik onesnaževalec okolja so namreč dolge transportne poti.”

Divaški šolarji so zbrane pogostili s šetrajevo skuto na polnozrnatem pirinem kruhu in šetrajevim čajem. Navdušili so ministra kot tudi “prvo damo šolske prehrane" Ireno Simčič in direktorico urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andrejo Bizjak. Njihova rujeva dekoracija pa še zdaj krasi avlo ministrstva.


Najbolj brano