Gradnik tudi skozi oči mladih

V spomin na pesnika Alojza Gradnika v njegovih Goriških brdih že 25 let prirejajo večere, na katerih z izbranim programom počastijo njegovo delo. Na letošnjem jubilejnem dogodku so v dveh večerih nastopili pesniki in glasbeniki iz Brd in Benečije.

V četrtek so  v viteški dvorani gradu Dobrovo  nastopili pianistka Ingrid Mačus,  pevki Mirjam Jelnikar in  Martina Kocina ter  
tolkalec Alberto Zenarolla. Foto: Andrej Colja
V četrtek so v viteški dvorani gradu Dobrovo nastopili pianistka Ingrid Mačus, pevki Mirjam Jelnikar in Martina Kocina ter tolkalec Alberto Zenarolla. Foto: Andrej Colja

DOBROVO, VIPOLŽE > Četrtkov in petkov program sta na osrednji prireditveni lokaciji v Goriških brdih privabila številne ljubitelje pesnika, sodnika in prevajalca Alojza Gradnika iz Medane. Že 25. Gradnikove večere, ki jih prirejata Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport (ZTKMŠ) Brda ter briška občina, so tokrat posvetili 50. obletnici Gradnikov smrti.

Preplet poezije, glasbe in filma

V polni viteški dvorani gradu Dobrovo sta na četrtkovem večeru nastopila Robert Gašparin iz Barbane, ki je prebiral poezijo iz svoje zbirke Tisočeri jaz, in pianistka Ingrid Mačus s prepletom besede in glasbe. Večer je bil posvečen tako Gradniku kakor Petri Koršič, v Brdih rojeni literarni kritičarki, ki je letos izdala svojo prvo pesniško zbirko Furlanka je dvignila krilo, izvedli pa so ga pevki Mirjam Jelnikar in Martina Kocina tertolkalec Alberto Zenarolla.

S študijskim dokumentarnim kratkim filmom Domov k spominu se je občinstvu predstavila Neli Maraž. Predvsem domače občinstvo so navdušili učenci OŠ Dobrovo, ki so pred gradom uprizorili svoj program. Predstavili so tudi film s pričevanji o domačem pesniku ter o tem, kaj jim pomeni. “Vsako leto v program Gradnikovih večerov vključimo tudi domače učence, ker želimo spomin na pesnika ohranjati pri vseh generacijah,” je povedal Aljaž Filej iz ZTKMŠ Brda.

Tudi prodajni knjižni sejem

V petek zvečer je v vili Vipolže literarni nastop imela pesnica in performerka Antonella Bukovaz iz Benečije, dobitnica kristala letošnjega festivala Vilenica. V zadnjem času jo zanima interakcija med besedami, zvokom in podobami, ki se izrazi na literarnih branjih, v videopoeziji in avdio-video instalacijah.

Za glasbo pa je tega večera poskrbela akustična zasedba Trio Bohobare, ki je predstavila skladbe v slovenskih narečjih Videnske pokrajine.

“Organizatorji že vsa leta vztrajamo pri začrtanem programu Gradnikovih večerov. Na prvem večeru priložnost za predstavitev občinstvu ponudimo briškim ustvarjalcem, na drugi večer pa povabimo umetnike iz širšega prostora, tokrat iz Benečije,” je dodal Filej.

Oba večera sta se pred gradom in vilo začela z otvoritvenim recitalom in dramatizacijo Gradnikovih del, predviden sobotni dopoldanski pohod po Gradnikovi učni poti in ogled pesnikove spominske sobe v Medani pa je, podobno kot lani, zaradi slabega vremena odpadel. Ob tokratnem jubileju so pripravili tudi novost: manjši prodajni sejem knjig o Brdih. “Obiskovalci so ga oba večera zelo dobro sprejeli,” je zadovoljen Filej.

V vili Vipolže je bila ob tej priložnosti na ogled tudi razstava Gradnikovih portretov, ki so jih ustvarili šestošolci OŠ Dobrovo.


Najbolj brano