Mladi kuharji na Planini navdušili z jedmi iz repe

Na Planini pri Ajdovščini je bilo danes vse v znamenju repe. Člani Društva gospodinj in dramske skupine Planina so gostili tekmovanje šolskih skupin Zrij rejpo! Ekipe osnovnih šol Šturje, Col, Otlica, Draga Bajca Vipava in Ivana Roba Šempeter so se pomerile v teoretičnem preizkusu, nato pa še v praktičnih nalogah in v pripravi jedi iz repe.

Zmagovalna ekipa iz Osnovne šole Col Foto: Alenka Tratnik
Zmagovalna ekipa iz Osnovne šole Col Foto: Alenka Tratnik

PLANINA > Žirija, ki so jo sestavljali Tomaž Kavčič, Marija Merljak in Davor Špehar je imela težko nalogo, na koncu pa je zmaga pripadla Roku, Rebeki in Niki iz Osnovne šole Col, z mentorico Lilijano Nabergoj.

Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini že trinajst let uspešno skrbita za ohranjanje kulture in tradicije na Vipavskem. Vsakoletni projekt zaokrožijo z novembrsko prireditvijo, letos pa so se odločili k sodelovanju povabiti tudi mlade.

“Že trinajst let je v društvu zorela ideja, da bi se predstavili z repo, saj smo Planinci znani kot reparji. In tako je nastala ideja za tekmovanje Zrij rejpo!. Za nas so prav vse ekipe zmagovalke, saj je pomembno, da so si mladi vzeli čas, se pripravili na to tekmovanje in upamo, da bodo še kdaj prijeli za kuhalnico,” je povedala predsednica društva Vilma Česen.

Tričlanske ekipe iz osnovnih šol OŠ Šturje, OŠ Col, OŠ Otlica, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Ivana Roba Šempeter so se najprej pomerile v preizkusu znanja o sejanju, pridelavi, predelavi in zdravilnih učinkih repe, osrednji del tekmovanja pred publiko pa je bila priprava lokalno obarvane jedi z repo v glavni vlogi.

Vipavska ekipa se je predstavila s košaro dobrot na slovenski zemlji, šempetrska s pirejem iz repe in krompirja ter z govejim rostbifom, šturska s sladko repo v testenih mošnjičkih na kremi iz repinih listov, otliška z gorjanskimi repnimi culicami z domačo pečenico, colska pa z zlatimi žepki na posteljici iz repe.

Komisija, v kateri so bili znani kuharski mojster Tomaž Kavčič, živilska tehnologinja Marija Merljak in agronom Davor Špehar, je mlade spodbujala, delila nasvete in budno spremljala vsak njihov korak do končnega izdelka. Pri tem so vsi trije še posebej poudarili lokalno noto in videz krožnika.

“Ocenjevanje je vedno najtežje in nehvaležno delo, saj so za nas vsi zmagovalci. Če pa že govorimo o kreativnosti in inovativnosti, lahko si inovativen, ko spoštuješ tradicijo in obvladaš osnovo,” je poudaril Tomaž Kavčič.

Prav vse ekipe so se izkazale z domiselnimi jedmi, na koncu pa je zmaga pripadla zadovoljnim Roku Bizjaku, Rebeki Lampe in Niki Štefančič iz OŠ Col, ko so se na tekmovanje pripravili pod vodstvom mentoriceLilijane Nabergoj. Druga je bila ekipa OŠ Šturje, tretja ekipa OŠ Otlica, četrta ekipa OŠ Draga Bajca Vipava in peta ekipa OŠ Ivana Roba Šempeter. Organizatorji napovedujejo podobno srečanje tudi prihodnje leto.

Na Planini pa bo veselo že jutri, saj pripravljajo tradicionalno prireditev s komedijo Zmagali bomo, avtorja in režiserja Dušana Česna.


Najbolj brano