90 odstotkov potrošnikov slovensko hrano ocenjuje kot kakovostno

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ta teden dobili nove rezultate pregleda mnenja slovenskih potrošnikov o lokalni hrani. 90 odstotkov slovenskih potrošnikov meni, da je slovenska hrana kakovostna, 86 odstotkov pa, da je ta hrana vredna zaupanja, je rezultate na žitni konferenci v Ljubljani v četrtek predstavil minister.

Prepoznavnost znaka Izbrana kakovost Slovenije se je v 
zadnjem letu zelo povečala.  Foto: Tamino Petelinšek
Prepoznavnost znaka Izbrana kakovost Slovenije se je v zadnjem letu zelo povečala.  Foto: Tamino Petelinšek

SLOVENIJA > Kot je povedal kmetijski minister Dejan Židan, se je glede na raziskavo prepoznavnost znaka Izbrana kakovost Slovenije v zadnjem letu povečala na 76 odstotkov. "Strokovnjaki pravijo, da je to kar velik korak naprej," je bil zadovoljen.

Samo promocijo v okviru omenjene sheme sta zaznali dve tretjini sodelujočih, 66 odstotkov ljudi tudi navaja, da pogosteje kupujejo živila slovenskega porekla. Za dobro polovico vprašanih velja, da vedno preverjajo, ali je živilo slovenskega porekla.

Na vprašanje, zakaj kupujejo slovensko hrano, 80 odstotkov vprašanih odgovarja, da s tem ohranjajo delovna mesta v Sloveniji, 85 odstotkov pa po slovenski hrani poseže zato, ker s tem skrbijo za razvoj podeželja.

Židan je rezultate ocenil kot dobre, poudarja pa, da obstaja še prostor za napredek.


Najbolj brano