Slovenski jadralci odnesli osem pokalov

Organizatorji najbolj množične regate vseh časov, ki še čakajo na uradno potrditev svetovnega rekorda, s katerim se bodo vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, so v tržaškem gledališču Rossetti podelili pokale najuspešnejšim ekipam letošnje Barcolane.

Mitja Kosmina se je poleg plakete lahko razveselil še Navionicsove spominske kartice s prednaloženimi navtičnimi 
kartami.
Mitja Kosmina se je poleg plakete lahko razveselil še Navionicsove spominske kartice s prednaloženimi navtičnimi kartami.  

TRST > Nagrade za tekmovalne dosežke je prejelo prek sto udeležencev, med njimi tudi sedem slovenskih posadk. Mitja Kosmina (YC Hannibal) je na prireditvi prevzel pokal za zmago Maxi Jene v razredu super maksi, krmar Adriatic Europe Dušan Puh (JK Piranski zaliv) pa za prvo mesto v konkurenci maksi jadrnic.

V kategoriji 1 je Megaenergija Uroša Žvana (YC Skipper Maribor) po diskvalifikaciji izolskega Scorpia napredovala na drugo mesto, v dolžinskem razredu 8 si je priznanje za tretje mesto med potovalnimi plovili prislužil kapitan Beštije Andrej Šuber (JK Jadro Koper). Dejan Kogoj (JK Pirat Portorož) je z Zojo II osvojil drugo mesto med potovalnimi jadrnicami v razredu 9, člana JK Jadro Koper Janeza Mraka pa so na oder poklicali kar dvakrat - najprej za zmago med monotipi J70 in nato še za drugo mesto na nočni regati. Proti koncu slovesnosti je italijanski zastopnik podjetja Elan razglasil še tri najhitrejše Elanove jadrnice, med katere se je uvrstila tudi Vesna serije Elan 31, s katero upravlja Ljubljančan Tomaž Virnik (JK Ljubljana).

Kljub bogati slovenski beri na 49. Barcolani, žal te ne bodo vsi ohranili v lepem spominu. To velja zlasti za Iztoka Krumpaka (JK Izola), ki je s 44-čeveljskim Scorpiom ciljno linijo prečil skupno sedmi in se neznansko veselil zmage v razredu 1, a so ga sodniki teden dni kasneje diskvalificirali, ker mu je s krova odpadla predpisana varnostna ograjica. Praznih rok je ostal tudi krmar Jagode Jaka Grčar (prav tako JK Izola), sprva tretji med potovalnimi jadrnicami v razredu 6 in nato diskvalificiran zaradi rabe nedovoljenega jadra.


Najbolj brano