Razglasili so zmagovalce natečaja Podjetna Primorska

Zmagovalci letošnje Podjetne Primorske so Reinkarmika z inovativnim pajacem za spletno nakupovanje oblačil (v kategoriji optimist), Pan Map, ideja za turistične informacijske panoje, dopolnjene z virtualno resničnostjo (v kategoriji rektorjeva nagrada) in Pametni zimski vrt (v kategoriji navigator). Od 41 letošnjih udeležencev natečaja so se med 16 finalistov prebili tudi izolski dijaki.

Zmagovalci letošnje Podjetne Primorske
Zmagovalci letošnje Podjetne Primorske 

KOPER > > “V zadnjih dveh letih smo podvojili število udeležencev. Poleg tega sodelujoči prihajajo že z izdelanimi prototipi in ne le z idejo, ki jo je treba šele razviti,” je zadovoljen Dorijan Maršič, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske, ki je skupaj s partnerji organiziral natečaj Podjetna Primorska. Na enajsto izvedbo natečaja se je prijavilo 41 udeležencev, med finalisti v treh kategorijah - optimist (začetniki), tistimi, ki se potegujejo za rektorjevo nagrado (iz univerzitetnih vrst) in navigator (izkušeni podjetniki) - pa jih je bilo izbranih 16.

Nagrade po 7000 evrov

Prva nagrada v vseh treh kategorijah so bili vavčerji za svetovalne in druge podjetniške storitve, v vrednosti po 7000 evrov - od tega je 750 evrov denarne nagrade. Za rektorjevo nagrado prispeva Univerza na Primorskem. Maršič pohvali tudi odziv drugih sponzorjev in donatorjev; njihov glavni pokrovitelj je že nekaj let podjetje Dinit iz Izole.

“Naš natečaj je odprt za podjetniške ideje iz vse Slovenije, pa tudi iz sosednjih Hrvaške in Italije,” omeni sogovornik. Tekmovalci izhajajo iz različnih poslovnih področij - od vrtnarjenja do predelave starih oblačil in inovativnega računovodstva ter finančnega menedžmenta.

Lanski zmagovalci Podjetne Primorske so si zamisli biološke suhe sanitarije (kategorija navigator), peč z inovativno izgorevalno komoro (optimist) in aplikacijo za priveze v marinah (rektorjeva nagrada). “Prva dva omenjena zmagovalca, ki sta bila tudi naša inkubiranca, uspešno delujeta na trgu, zmagovalna študentska skupina pa je zaradi odhoda v tujino zamrznila svoj projekt, a jih je zaradi zmage na Podjetni Primorski opazil njihov sedanji delodajalec,” še pove Maršič.

Od turizma do prehrane

Med “optimisti” se je poleg zmagovalne poslovne ideje Karmen Koren (Reinkarmika), predstavila Ines Cokan s turistično ponudbo in svetovanjem za gibalno ovirane osebe. Luka Ivanovič in Leja Romana Zupančič sta pojasnila, kako bi ponujala zdravo proseno kašico z lokalnim sadjem za ljudi, ki potrebujejo brezglutensko in dietno hrano. Peter Maričič je izdelal urban ribnik z akvaponiko. Četverica dijakov iz Srednje šole Izola - Zoja Šavle, Urša Fornazarič, Simona Koren in Aleksander Bojić -, pa bi s kombijem med Koprom in Portorožem prevažali zdrave in iz lokalnih surovin izdelane sendviče, solate in napitke.

Od videoiger do vrtnih delavnic

Za rektorjevo nagrado so se poleg zmagovalne skupine Pan Map, za katero stojijo Klen Čopič, Bojan in Peter Simončič ter Leo Gombač, potegovale Jasmina Čargo, Borut Vodičar in Peter Manfreda z akcijsko videoigrico Morana's myth. Dane Podmenik je nastopil v imenu kmetijske zadruge Zemlja in morje z istrskim kulinaričnim zabojčkom - surovinami za pripravo istrskih jedi (tretje mesto za rektorjevo nagrado). David Lakošeljac, Matic Rupnik in Davor Lonzarič pa bi se ukvarjali z oglaševanjem storitev prek televizijskih sprejemnikov v hotelih in lokalih (zasedli so drugo mesto). Alenka Breznik, Aleša Zrimec Križman in Eva Šilc so se predstavile s projektom Vrtek, delavnicami za otroke na vrtu.

Od animacije otrok do arhitekture

Nazadnje so prišli na vrsto “navigatorji”, med katerimi je slavil lanski zmagovalec David Kodarin, ki je združil znanje več podjetij in zasnoval pameten zimski vrt za gojenje sadja in zelenjave. Skupina Morje, ki jo sestavljajo Mihaela Rupnik, Marija Gašparič in Alenka Živkovič, ima ponudbo za animacijo otrok, ki s starši pridejo na dopust. Andraž Zvonar iz skupine Permafruit je pojasnil koncept biorazgradljive blazinice, ki zmanjšuje gnitje sadja na ekološki način. Skupina Metres – Astrid Fontanot, Sabina Devetak in Tanja Pongrac – so zastavile koncept “outsourcinga po meri” oziroma ponujajo finančno-računovodski kader in storitve podjetjem. Lanski zmagovalec Arhitektke Katja Starc Card, Urša Dežman in Tina Marc Baša iz skupine Iksiks pa so pojasnile svojo idejo oblikovanja s prostorsko izkušnjo, ki upošteva tudi psihološki vidik uporabnika.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano