Zdrava pamet

Jušne kocke, pire krompir iz vrečke, hrenovke, margarina, pakiran puding, najcenejše olje in meso, ... Še pred desetletjem je bilo vse to moč srečati v marsikateri domači kuhinji, pa tudi v vrtcih, šolah, bolnišnicah, domovih upokojencev.

Danes večine tega ni več ali pa je le izjemoma. Najcenejša hrana ni več imperativ. Vsaj del ljudi in pristojnih za hrano v javnih ustanovah je dojel, da je zelenjavna juha cenejša od tiste iz kocke in da je plastenka gazirane pijače, četudi stane le nekaj deset centov, mnogo dražja od navadne vode ali čaja.

V javnih zavodih so se izgovarjali, da so ujetniki javnega naročanja, kjer je edino merilo najnižja cena. A četudi pustimo ob strani preplačane operacijske mize, žilne opornice in druge podobne anomalije javnih naročil, je merilo najnižje cene pri živilih nesmiselno že zato, ker znašajo stroški živil v vrtcih, šolah, domovih upokojencev in bolnišnicah le zanemarljivih nekaj odstotkov celotne oskrbe, glavnino pa stroški dela.

Vsekakor že dve leti najnižja cena ni več edino merilo javnega naročanja živil. Ponudnika lahko izberejo tudi glede na kakovost in varnost ponujenega živila, embalaže, načina pridelave in še česa. Petino živil pa lahko kupijo brez javnega naročanja in tudi s tem je v šole in vrtce prišlo v zadnjih letih veliko kakovostne zelenjave, sadja, mleka in še česa iz bližnje okolice. Kar je spodbudilo tudi kmete, da so oživili ali povečali pridelavo.

A vse to je zaman, če otroci tega ne pojedo. Če so doma navajeni na hrenovke, čips in gazirane pijače, se jim zdi ekološka ajdova kaša brez okusa, ječmenova kava čudna.

Zato bo mnogo težje kot spremeniti sistem naročanja hrane prepričati starše, da za zdravje sebe in otrok naredijo več, če pripravijo za večerjo solato in košček mesa z bližnje kmetije kot tofu iz soje neznanega porekla. Modne muhe s čudežnimi hranami so se že večkrat izkazale za muhe enodnevnice. Za zdravo hrano je pravzaprav najpomembnejša zdrava pamet.


Preberite še


Najbolj brano