Če je človeka strah, naj se testira

V evropskem tednu testiranja na HIV, začel se je včeraj in bo trajal do petka, opravljajo tudi testiranja po vsej Sloveniji, na treh mestih na Primorskem. Brezplačno anonimno testiranje bo tudi 1. decembra, na svetovni dan boja proti aidsu v decembru, mesecu boja proti aidsu. Zdravniki pozivajo vse, ki jih je strah, da so se morda okužili s HIV, naj gredo na testiranje.

Irena Kramar Foto: Nives Krebelj
Irena Kramar Foto: Nives Krebelj

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Od 17. do 24. novembra poteka Evropski teden testiranja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje omogočata boljše izide zdravljenja. Slovenija se uvršča med države, kjer upada število novih diagnoz okužbe s HIV.

S testi do hitrejšega zdravljenja

Vendar pa pri nas zdravniki ugotavljajo, da okužba s HIV še vedno narašča v rizičnih skupinah, zlasti med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, in med ljudmi, ki nezaščiteni pogosto menjujejo spolne partnerje. Zato pozivajo k rednemu testiranju in opozarjajo, da je kondom še vedno temeljni način preprečevanja okužbe s HIV.

Zaupno testiranje je možno pri izbranem zdravniku in je brezplačno, saj zdravnik izda napotnico za testiranje. Anonimno brezplačno testiranje je ves čas na voljo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra - vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. V tem tednu so testiranje še okrepili.

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, je redno tedensko testiranje s svetovanjem na sedežu društva Legebitra in občasno mobilno testiranje s svetovanjem po vsej Sloveniji. Hkrati lahko opravijo še teste na gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Urnik je na voljo na www.kajisces.si.

Testiranje na Primorskem

Redna testiranja opravljajo tudi na Primorskem, v obeh Zavodih za transfuzijsko medicino ob regijskih bolnišnicah. V območnem transfuzijskem zavodu v Šempetru testiranja opravljajo ob ponedeljkih od 8. do 12. ure. Izvide izstavljajo ob ponedeljkih. Testiranje je anonimno. Če ni na napotnico, stane 15,85 evra.

V izolskem transfuzijskem zavodu testiranja opravljajo ob ponedeljkih in sredah od 8. do 9. ure. Predstojnica Irena Kramar poudarja, da se z vsakim najprej pogovori zdravnik. “Izvid je na voljo čez teden dni, pogovor z zdravnikom je zaupen. Kadar je test pozitiven, se vnovič pogovorimo in človeka usmerimo na dodatno testiranje v Ljubljano. Pojasnimo tudi načine zdravljenja,” pravi Kramarjeva. Če ne gre za testiranje na napotnico, stane 15,85 evra.

Testirajo še v koprskem Centru za medicinsko mikrobiologijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, od ponedeljka do petka med 7.30 in 15. uro, a mora testiranec oddati kri v koprskem zdravstvenem domu, izid pa je na voljo isti dan. Če ne gre na napotnico, stane 14,86 evra.

Kdo naj se testira?

Testiranje svetujejo vsem, ki menijo, da so se izpostavili okužbi s HIV. Priporočajo ga vsakemu moškemu, ki je imel kadarkoli spolne odnose z moškimi, in ljudem, ki so kdaj imeli spolne odnose z osebo, ki jih nudi za plačilo.

Med rizičnimi skupinami so ljudje, ki si droge vzbrizgavajo ali so to kdaj storili, in tudi tisti, ki so kdaj zboleli za katero od spolno prenosljivih okužb.

Po znanih podatkih se ljudje najpogosteje s HIV okužijo med nezaščitenimi spolnimi odnosi. Največ okuženih je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

JASNA ARKO


Najbolj brano