Socialne bombe ne bo

Predstavniki sindikatov in sveta delavcev so z vodstvom Cimosa včeraj razpravljali o predlogu programa presežnih delavcev. Brez zmanjševanja števila delavcev ne bo šlo, a koliko jih bo na koncu ostalo brez službe, zdaj še ni znano, saj merila še niso dorečena.

Predstavniki sindikatov in sveta delavcev so z vodstvom 
Cimosa včeraj  razpravljali o predlogu programa presežnih 
delavcev. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Predstavniki sindikatov in sveta delavcev so z vodstvom Cimosa včeraj razpravljali o predlogu programa presežnih delavcev. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Vodstvo Cimosa je pripravilo predlog program presežnih delavcev, o tem so včeraj prvič razpravljali s predstavniki zaposlenih. “Koliko bo preseženih delavcev, zdaj še ni jasno. Najprej bo treba uskladiti merila za določanje presežnih delavcev, seveda pa so pomembni tudi ukrepi za omilitev posledic odpuščanja, denimo, prezaposlitve,” pravi Sašo Ristič iz sindikata SKEI. Neuradnih ocen, po katerih naj bi odpustili skupaj 140 delavcev, ne komentira, ocenjuje pa, da je številka, ki kroži, zgolj prvotno predvidevanje, končno število pa bo po njegovem prepričanju nižje. Z vodstvom Cimosa se bodo znova srečali prihodnji teden.

Predstavniki Cimosa so predlog programa presežnih delavcev predstavili tudi koprskemu zavodu za zaposlovanje. Število delavcev naj bi zmanjševali v podpornih službah matične družbe, v tovarni Senožeče in v novem Cimosovem podjetju Kinematika. Podrobnejši podatki o številu presežnih delavcih, o njihovi strukturi in o tem, kdaj naj bi jim vročali odpovedi, bodo znani, ko bo program usklajen s predstavniki zaposlenih. Po napovedih naj bi prve odpovedi prejeli v prvi polovici januarja. Na zavodu za zaposlovanje zaradi odpuščanja v Cimosu ne pričakujejo socialne bombe. Kot pravi direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj, gre za iskan kader, po katerem delodajalci v Istri in na Krasu veliko povprašujejo in ga doma ne dobijo dovolj. Zato delavce za delo v proizvodnji iščejo tudi v tujini.


Najbolj brano