Je bilo izločanje tovornjakov pravočasno?

Ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek dopoldne zahtevalo od Darsa podrobno poročilo o dogajanju in izvajanju aktivnosti zimske službe ter pravočasnosti izločanja tovornih vozil.

V ponedeljek je bilo spet največ težav na primorski avtocesti. Foto: Leo Caharija
V ponedeljek je bilo spet največ težav na primorski avtocesti. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kot je znano, je prvi letošnji sneg povzročil zastoje zlasti na primorski avtocesti, ki je bila zaradi zdrsov tovornjakov nekaj ur zaprta. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, imajo podobno ureditev zimske službe kot v Sloveniji tudi druge evropske države, na primer Avstrija in Nemčija. Zimske razmere pomenijo določeno izredno stanje na cestah, za kar pa v nobenem primeru ni kriva zakonodaja, ki samoizločanja ne zahteva.

Pred leti je v Sloveniji res veljalo, da se morajo vozniki tovornih vozil na cestah v času zimskih razmer izločati sami. Praksa je pokazala, da je ta ureditev, ki je bila posebnost v Sloveniji, slaba in ni reševala težav v zimskih razmerah. Dars se je takrat, ko je bilo samoizločanje še predpisano, ukvarjal še z večjimi težavami zimske službe.

Od voznika tovornjakov namreč ne gre pričakovati, da se bo sam izločil iz prometa na kopni cesti, kjer ne sneži in na ta način prispeval, da se ne bo približal območju, kjer so zimske razmere. Prav zato so uredbo o omejitvi prometa na slovenskih cestah pred leti spremenili tako, da o izločanju odloča izključno upravljalec ceste - Dars, ki edini razpolaga z vsemi informacijami s terena.

Tako sedanja določba predvideva potrebne ukrepe in vzvode, ki so usmerjeni v zagotavljanje pretočnosti prometa v vseh vremenskih razmerah, seveda pa je to mogoče doseči le pod pogojem, da vsi deležniki - vozniki, policija in predvsem upravljalec ceste - izvedejo svoje obveznosti, ki so jim naložene z zakonodajo.

Tako je, kot ocenjujejo na ministrstvu, Dars v ponedeljek dobro organiziral izločanje na štajerski avtocesti in s tem preprečil dotok dodatnih tovornih vozil na primorsko avtocesto, kjer je bilo ponovno največ težav. Iz poročila, ki ga ministrstvo pričakuje od Darsa, pa bo razvidno, ali se je izločanje tovornih vozil tudi na ostalih odsekih avtoceste začelo pravočasno. SK


Najbolj brano