Z občine na Komunalo

Danes bo na Komunali Izola zaživel sektor za upravljanje z občinskimi neprofitnimi stanovanji in poslovnimi prostori, ki ima tri od predvidenih petih zaposlenih in pol. Začasno ga vodi eden od komunalnih uslužbencev, Miran Milenkovski, novega vodjo bodo izbrali v prihodnjih mesecih prek javnega razpisa.

Direktor Komunale Denis Bele Foto: Tomaž Primožič/FPA
Direktor Komunale Denis Bele Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Zaposlili ga bodo za nedoločen čas, ker je za takšno obdobje na Komunali zaposlen tudi vodja sektorja za operativo.

Prenos upravljanja 303 stanovanj in 261 poslovnih prostorov pa tudi upravnih objektov (sedež občine, občinska dvorana) je začel veljati konec oktobra. Občina je do nadaljnjega prenesla le upravljanje z nepremičninami, v prihodnje pa naj bi na javno komunalno podjetje prenesli tudi lastništvo dela poslovnih prostorov. 303 stanovanja in 261 poslovnih prostorov je po oceni iz decembra lani vrednih 7,2 milijona oziroma 4,2 milijona evrov, vse nepremičnine z zemljišči, infrastrukturnimi objekti (pločniki, kanalizacija), obalo in občinskim pristaniščem vred pa so ovrednotili na 203,753.295 evrov.

Direktor Komunale Denis Bele pravi, da je bistvo prenosa nepremičnin, da bodo ves denar od najemnin porabili za vzdrževanje nepremičnin. Vanje bodo tudi vlagali, obnovili bodo notranjost, zamenjali strehe, dozidali objekte.

In kaj ta sprememba pomeni za občane-najemnike? Tisti, ki živijo v blokih, bodo še naprej imeli svojega upravnika, kot ga veleva stanovanjski zakon. Komunala bo namreč delovala po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti. “V bistvu bomo z nepremičninami gospodarili. Novi sektor bo sodeloval z drugimi komunalnimi službami. Ker je Komunala podjetje, smo lahko operativni in lahko nudimo boljše storitve,” odgovarja Bele. MC


Najbolj brano