Misliti s telesom

Četrta premiera SNG Nova Gorica v letošnji sezoni bo jutrišnja plesno-dramska uprizoritev ON/A (S/HE). Koncept zanjo sta ustvarila domača plesalca in koreografa Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia. Ob njiju bodo na odru še plesalci, igralca in glasbeniki.

 Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

NOVA GORICA > “Uživam v njunem načinu dela in vesela sem, da sta me ponovno povabila k sodelovanju pri plesni predstavi. Fascinira me, kako plesalci mislijo s telesom,” je pred premiero plesno-dramske uprizoritve ON/A (S/HE) povedala igralka Maja Nemec. Ob njej bo na odru v isti vlogi še Jure Kopušar.

Ples z živo glasbo

“Po zaslugi avtorjev koncepta imamo v našem gledališču prvič letos tudi plesni abonma,” zadovoljstva včeraj ni skrival umetniški vodja Marko Bratuš.

Avtorji koncepta in izbora besedil Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Ana Kržišnik Blažica in Maja Nemec so ustvarili precej razmišljujočo, abstraktno in filozofsko predstavo z mednarodno zasedbo, ki v prvo vrsto postavlja odnos med moškim in žensko. Poleti so priredili tridnevno avdicijo, na katero se je prijavilo 200 plesalcev z več koncev sveta. Ob domači plesno-koreografski dvojici Rynia bodo plesali še domačinka Tjaša Bucik, Italijan Giordano Orchi, Švedinja Hanna Röckner, Italijanka Maria Pia Taggio in Jan Valentinčič, ki bo tudi zapel, saj je vokalist skupine Viperstone, ki bo tokrat z glasbo v živo spremljala pare v strastnem iskanju formule ljubezni in osebne izpolnitve ter tako zaokrožila koncept prve domače produkcije plesnega abonmaja.

“Že drugič smo se odločili, da plesu dodamo tudi igro. Če imata beseda in igra bolj neposreden pomen, pa ima ples lahko več interpretacij, zato v predstavi gledalci najdejo več različnih kontrastov. Glasba v živo pa je še dodaten doprinos k temu,” je povedal Michal Rynia. Z Nastjo sta ostala zvesta “modern fusion” mešanici plesnega izražanja, ki predstavlja preplet različnih plesnih stikov. “V predstavi gre predvsem za raziskovanje giba skozi iskanje drug drugega s hrepenenjem biti eno,” je dodal. Soplesalci so nad izkušnjo v ON/A navdušeni.

Posebno doživetje tudi za gledalce

“Iskanje sebe in drugih skozi uprizoritev je precej globoko, kar pomeni, da je tudi fizično precej zahtevno za nas, plesalce, zato so treningi in dobro ogrevanje pred nastopom ključni,” je dejal Giordano Orchi. “Predstava je posebna zaradi več elementov. Poleg plesa sta to še igra in glasba, kar bo zagotovo posebno doživetje za gledalce,” pa je povedala Hanna Röckner

Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, ustanovitelja MN Dance Company, sta v koprodukciji z SNG Nova Gorica ustvarila že dve celovečerni uprizoritvi: plesno Urbane zgodbe - Soba z razgledomin Kravata (2014) ter plesno-dramsko Zarota tišine (2016).


Najbolj brano