Jesen se začenja s trojčkom

Načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec, predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi in svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg Miha Tavčar se potegujejo za naziv osebnost Primorske meseca septembra. Kdo bo prejel največ glasov bralcev in poslušalcev ter komisije Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper, bo znano čez teden dni.

Dolgoletni načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec je prejel prestižno mednarodno nagrado za solidarnost Targa d'Argento in se tako znašel v ugledni družbi nagrajencev z vsega sveta. Reševalcem, gasilcem, zdravnikom, vojakom in drugim najbolj zaslužnim, ki svoja življenja nesebično tvegajo za druge, plaketo podeljujejo že od leta 1972. Kot so zapisali, je šla v roke velikemu človeku s pretanjenim občutkom in obsežnim znanjem. Trušnovec, ki kot psiholog dela na tolminski osnovni šoli in organizira številne tabore za mladino in družine blizu Breginja, ima kot gorski reševalec za seboj že več kot 750 posredovanj. Je tudi vodja državne ekipe za psihološko pomoč pri civilni zaščiti in pomaga reševalcem pri soočanju s travmami po najtežjih nesrečah.

Sredi septembra je v središču Trsta znova glasno odmevala slovenska beseda. Zasluge za to ima Slofest - praznik Slovencev v Italiji, ki širši javnosti ponosno predstavlja bogato kulturno dediščino in dejavnost slovenske narodne skupnosti. V treh dneh se je zvrstilo več kot 30 glasbenih, literarnih, likovnih in gledaliških dogodkov. Letošnja tretja izvedba je v ospredje postavila mlade, pa tudi druge skupnosti, ki sooblikujejo večkulturno pristaniško mesto. Program se je prvič razširil še v Gorico in Čedad, kjer so obiskovalci odkrivali slovenske obraze mest. Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi je s Slofestom večinskemu prebivalstvu samozavestno predstavila uspehe slovenske narodne skupnosti, jih spomnila na slovenske veljake in začrtala optimističen pogled v prihodnost Slovencev v Italiji.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. oktobra, opoldne.

> Do srede, 4. oktobra, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v maratonu, ki ga je gostila Lipica, je Miha Tavčar s svojima lipicancema dosegel največji slovenski dosežek vseh časov v konjeništvu. Priboril si je naslov svetovnega prvaka v maratonski vožnji. S hitro, natančno in tudi dovolj drzno vožnjo je premagal 80 sovoznikov iz 23 držav. Izkušen tekmovalec je tako dokazal tudi, da so lipicanci dobri za vprežni šport. Meseci trdega dela, tudi s pomočjo francoskega trenerja, so se Kraševcu, doma iz Povirja, uspešno obrestovali. Slovenska reprezentanca je skupno osvojila deveto mesto in tako je Slovenija zabeležila svoje najboljše rezultate vseh časov v tem športu.

NK


Najbolj brano