S pozitivno izkušnjo premagajo strah

“A kot Apple, B kot Bird” in tako naprej, so se v teh dneh z abecedo po angleško spoprijeli udeleženci intenzivnega tečaja angleškega jezika, ki so ga že šesto leto organizirali v OŠ Draga Bajca Vipava. Udeležilo se ga je 84 šolarjev z Goriške, ki bodo danes staršem v pesmi in igri pokazali, kaj so se naučili. Letos so se tečaja prvič udeležili tudi odrasli.

Poletni tečaj je priložnost za sproščeno učenje angleščine.   Foto: Alenka Tratnik
Poletni tečaj je priložnost za sproščeno učenje angleščine.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > V OŠ Draga Bajca Vipava je bilo v minulih dneh živahno skoraj kot med običajnim šolskim letom. Zadnji počitniški dnevi so bili že šesto leto v znamenju intenzivnega tečaja angleškega jezika, ki ga vipavska šola organizira v sodelovanju z organizacijo English in Action iz Canterburyja v Veliki Britaniji. “Učitelji in učiteljice so usposobljeni za poučevanje angleščine kot tujega jezika, program in vsebine izberemo skupaj in prilagodimo skupinam, teme pa so zanimive in raznolike. Delo poteka v sproščenem vzdušju, otroci se učijo angleškega jezika skozi pesem in igro. Bistvo tečaja je, da otroci angleščino spoznajo kot jezik sporazumevanja in ne kot šolski predmet z ogromno pravili. Tu ni pomembno, da razumejo vsako besedo, ampak celotno sporočilo in da znajo nanj odgovoriti,” je pojasnila koordinatorka tečaja Sonja Simonič Puc. Kot je dodala, je pozitivna izkušnja tečaja marsikateremu učencu pomagala premagati strah pred angleščino pri običajnem pouku.

Letos se je tečaja udeležilo 84 šolarjev z Goriške. Nekateri prvič, precej pa se jih je vrnilo. Mlajši udeleženci, učenci prve triade, so se po angleško pogovarjali tri ure dnevno, starejši pa šest ur. Ob druženju z novimi prijatelji je bilo vzdušje v skupinah sproščeno.

Četrtošolec Matic iz Podnanosa se je tečaja udeležil že lani. “Tukaj se učimo angleščino, pojemo pesmi, izdelujemo lutke, danes smo izdelovali maske za zaključno prireditev,” je opisal dogajanje. “Všeč mi je, ker sta tukaj tudi moja prijatelja, pa tudi starejši brat obiskuje tečaj. Tukaj ni tako kot pri pouku, pomembno je, da se imamo fajn, da spoznamo nove prijatelje, da se razumemo. Zagotovo pa mi bo to znanje koristilo tudi v šoli,” je še povedal zgovorni Matic. Tudi šestošolki Urša in Ema sta bili letos znova na tečaju. “Fajn je, ker so tukaj učitelji iz Londona, ki ne znajo slovensko, zato se z njimi pogovarjamo samo v angleškem jeziku. To je ful dobro. Tukaj je vse bolj sproščeno, pa še v šoli je bilo laže,” je povedala Urša. Tudi Emi je tečaj všeč. “Super je, da učitelji govorijo samo angleško, tako se več naučimo in potem je tudi v šoli lažje. Všeč mi je, ker je vse bolj zabavno, pojemo pesmi, se igramo, ponavljamo abecedo. Lepo je, da so tukaj moje prijateljice, spoznala pa sem tudi nove.”

Vipavci so letos v popoldanski tečaj prvič povabili tudi odrasle. Za začetek se ga je udeležilo šest. “Tudi v tej skupini je poudarek učenja na sporazumevanju in praktični uporabi angleškega jezika, ki smo jo dopolnili z osnovami formalnega pogovora,” je povedala Sonja Simonič Puc. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano