Nova stalna zbirka in obnovljeni depoji v Pivki

Poletna muzejska noč je že tradicionalno množično obiskana v Parku vojaške zgodovine v Pivki

 Foto: Park Vojaške Zgodovine
Foto: Park Vojaške Zgodovine

PIVKA > V prostorih Komande so jim tokrat postregli z otvoritvijo nove razstave Vojaške topografske karte slovenskega ozemlja. Odprla sta jo avtor dr. Zvonimir Bratun in generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino Ksenija Kovačec Naglič (na fotografiji).

Polne stene uokvirjenih kart ponujajo zemljevide, ki so jih uporabljali pripadniki vojsk Avstro-Ogrske, kraljevine Italije, kraljevine Jugoslavije, Tretjega rajha, Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov, slovenskih domobrancev, Rdeče armade, Američani, Angleži ter pripadniki Jugoslovanske narodne armade in Slovenske vojske. Na razstavljenih kartah, ki prikazujejo večino območij Slovenije, je mogoče opazovati spreminjanje tehnik njihove izdelave, različna merila, spreminjanje mej ... Na njih pa so prikazane komunikacijske, poselitvene, vodne razmere in poraščenost ozemlja, s tem pa so pomemben vir o stanju prostora, ki ga je mogoče primerjati z današnjimi razmerami.

Še ena posebnost Poletne muzejske noči v Parku vojaške zgodovine pa je bila predstavitev pravkar obnovljenih depojev. Ministrstvo za kulturo je s pomočjo evropskega denarja obnovilo eno od nekdanjih vojašnic italijanske vojske in vojske JLA v Pivki, v njej pa na dobrih 3000 kvadratnih metrih površine uredilo zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Narodnega muzeja Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije.

HR


Najbolj brano