Slovencem je mar za to, kar jih dela Slovence

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura-Natura Slovenija je na slovesnosti v Vipavi podelilo priznanja Naša Slovenija 2016. Priznanja so prejeli projekt Zbor zbirk, Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom, Ribiški muzej Tržaškega Primorja iz Križa, arhitekt Stojan Lipolt iz Divače, salezijanski duhovnik Anton Bedenčič iz Repentabra, Družina Avsenik iz Begunj, dr. Marija Stanonik, oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi Radia Slovenija, Klemen Klinar in Katoliški dom prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem.

Dobitniki priznanj Naša Slovenija 2016 Foto: Alenka Tratnik
Dobitniki priznanj Naša Slovenija 2016 Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Gibanje Kultura-Natura Slovenija je letos pod častnim pokroviteljstvom ministra za kulturo že sedmo leto zapored podelilo priznanja posameznikom, društvom, ustanovam in organizacijam, ki s svojim delom prispevajo k ohranjanju, raziskovanju in uveljavljanju kulturne dediščine ter k izobraževanju, usposabljanju in ozaveščanju o njenem pomenu. Tako v Sloveniji kot tudi prek njenih meja. Kot je ob slovesnosti poudaril predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek, so njihova prizadevanja padla na plodna tla. “Odzive Slovencev na našo pobudo lahko strnem v misel, da je Slovencem mar za to, kar jih dela Slovence. Mogoče kdaj zaradi sistema in časa ne utegnemo opaziti, kar počnejo naši mali ljudje, društva, iniciative, ustanove, pogosto tudi v sodelovanju s tistimi, ki jih to področje zadeva. Naš cilj in želja je, da bi ta prizadevanja znali opaziti tudi drugi in da se zahvalimo vsem tistim, ki to že počnejo. Lahko potrdim, da tudi z našimi prizadevanji sestavljamo vsaj en drobec skupnega kulturnega prostora.”

V sedmih letih je na razpis prišlo že več kot 280 nominacij, skupaj z letošnjimi pa je gibanje podelilo 80 priznanj. Letošnji nagrajenci so prejeli umetniško delo, keramiko ustvarjalke Barbe Štembergar Zupan. Komisija pod vodstvom profesorice na celovški univerzi dr. Herte Maurer - Lausegger je pregledala in ocenila 17 predlogov. V kategoriji Ohranjanje dediščine je priznanje podelila Družini Avsenik iz Begunj na Gorenjskem za celostno predstavitev in nadgradnjo glasbenega izročila Slavka Avsenika in ustvarjalcem čezmejnega projekta Zbor zbirk, Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom, v katerem so partnerji strokovno obdelali, ovrednotili in predstavili 34 zasebnih, društvenih in občinskih muzejskih zbirk od Gornjesavske doline do Brd. V projektu so sodelovali Znanstveno raziskovalni center SAZU, Goriški muzej, Univerza v Vidmu, Inštitut za slovensko kulturo, občine Brda, Kanal ob Soči, Kobarid, Tipana, Bardo in Podbonesec ter Gornjesavski muzej z Jesenic.

Za raziskovanje in uveljavljanje kulturne dediščine je priznanje prejel geograf in inženir gozdarstva ter koordinator projekta Kako se pri vas reče Klemen Klinar. Priznanje je prejela tudi pobudnica, snovateljica in urednica obsežne zbirke slovenskih folklornih pripovedi Glasovi dr. Marija Stanonik. V zbirki je doslej izšlo že skoraj 50 knjig, pri njihovem nastanku pa je sodelovalo skoraj 700 zapisovalcev in 4000 pripovedovalcev. Prva, Javorov hudič, je, kot je ob tej priložnosti spomnila dr. Stanonikova, nastala prav v Vipavski dolini in na Gori, njen avtor pa je zbiralec ljudskega gradiva Franc Černigoj. V tej kategoriji si je priznanje zaslužila tudi oddaja Radia Slovenija Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki letos obeležuje 50. obletnico.

V kategoriji Zasluge posameznikov in organizacij je priznanje Naša Slovenija 2016 prejel arhitekt Stojan Lipolt iz Sežane za niz pogovornih večerov Divača -mesto nad Reko ter za dolgoletna prizadevanja za ohranjanje kraške stavbne dediščine in ozaveščanje lokalne ter širše javnosti o pomenu Reševanja kulturne in naravne dediščine na Krasu. Ob spominu na usodo divaškega vodnega stolpa, ki je za vedno izgubljen, je Lipolt poudaril: “Stanje, v katerem smo, je krizno stanje. Posledica tega je tudi to, kako ravnamo s svojo dediščino. Z njo ravnamo tako, kot da nas ne bi zanimalo, kdo je naš oče, kdo je naša mati, kašna sta bila.”

V isti kategoriji je priznanje prejel tudi Ribiški muzej Tržaškega Primorja iz Križa. Kot je poudarila podpredsednica Kulturnega društva Ribiški muzej Tržaškega Primorja Vera Tuta Ban, je lani odprti muzej dobro obiskan, etnologi pa nadaljujejo delo.

V kategoriji Izobraževanje, usposabljanje, osveščanje sta priznanja prejela Katoliški dom prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem in salezijanski duhovnik iz Repentabra Anton Bedenčič, ki že 40 let skrbi za ohranjanje slovenstva na vseh področjih. In kot je ob tej priložnosti poudaril župan Občine Repentabor Marco Pisani, ki je prevzel priznanje, Bedenčič zgledno skrbi tudi za kulturno dediščino, saj “na Taboru ni kamna, ki ne bi bil v teh letih, odkar je on župnik pri nas, obnovljen.”

Letošnjo slovesnost sta gostila Občina Vipava in Zavod za turizem TRG Vipava, kulturni program pa so oblikovali mešani in fantovski pevski zbor Škofijske gimnazije Vipava ter Folklorno društvo Vipava. AT


Najbolj brano