Čezmejni in medcelinski

Včeraj sta se z otvoritveno slovesnostjo v Gradišču ob Soči in uvodnimi dvoboji začela čezmejna nogometna Turnirja narodov za fante do 15 let in dekleta do 17 let. Slovenski izbrani vrsti bosta prvi tekmi odigrali danes.

 Foto: Borut  Živulovič/Bobo
Foto: Borut Živulovič/Bobo

NOVA GORICA > Že uveljavljeni dogodek bo do ponedeljka poskrbel za živahen nogometni utrip na Goriškem. Tekme bodo že po običaju na različnih prizoriščih, ki sodijo pod okrilje soorganizatorja turnirjev Medobčinske nogometne zveze Nova Gorica, torej v Ajdovščini, Biljah, Mirnu, Novi Gorici, Renčah, Tolminu, Vipavi in Vipolžah. Seveda bosta slovenski reprezentanci večino svojih dvobojev odigrali doma.

Slovenija bo nastope spet začela v Ajdovščini, ki je lani pospremila sploh prvo tekmo in zmago katere od slovenskih nogometnih selekcij proti Braziliji. Gostitelji so nato nadaljevali z uspešnimi nastopi in si po letu 2014 še drugič priigrali zmagovalno lovoriko na Turnirju narodov, ki bo letos dočakal 14. izvedbo. Lani so se mu pridružile nogometašice. Na Turnirju narodov se bodo letos prvič predstavila slovenska dekleta, ki bodo danes odprla dvojni tekmovalni spored v Ajdovščini. Tekmice bodo vrstnice Združenih držav Amerike, kjer je ženski nogomet zelo priljubljen in množično zastopan.

Turnir narodov, fantje, skupina A - Italija, Združeni arabski emirati, Japonska, Portugalska; B - Avstrija, Hrvaška, Malezija, Mehika; C - Slovenija, Anglija, Rusija, ZDA; Slovenija : ZDA (Ajdovščina, danes, 17.30), Slovenija : Anglija (Nova Gorica, jutri, 18), Slovenija : Rusija (Bilje, četrtek, 17).

Članska reprezentanca ima tudi status aktualnih svetovnih prvakinj, na olimpijskih igrah, ki imajo v ženskem nogometu še večjo težo, pa se lahko Američanke pohvalijo s štirimi zlatimi medaljami. V Sloveniji kakor tudi v pretežnem delu stare celine je ta igra seveda v senci moškega nogometa, a se z majhnimi koraki postopno uveljavlja. Tudi na Primorskem, kjer v različnih okoljih že tekmujejo z mlajšimi selekcijami.

Članski ekipi v ženski ligi imata tako Ankaran kot Ajdovščina, kjer se bo danes v dvoboju z ameriškimi vrstnicami verjetno predstavila tudi domačinka Izabela Križaj iz Podnanosa. Sicer pa je za Petro Mikeln, ki opravlja vlogo selektorja, dobrodošel vpogled, kakšni so reprezentančni potenciali ekipe, ki se je zbrala včeraj v Šempetru.

Turnir narodov, dekleta, skupina A - Italija, Francija, Nemčija, Belgija; B- Slovenija, ZDA, Anglija, Mehika; Slovenija : ZDA (Ajdovščina, danes, 15.30), Slovenija : Anglija (Nova Gorica, jutri, 16), Slovenija : Mehika (Tolmin, petek, 17).

Podobna ugotovitev velja za Agrona Šaljo. Selektor izbrane vrste do 15 let bo lahko preveril generacijo, ki se šele vključuje v reprezentančni proces. Med nogometaši, ki so se zbrali v petek v Ajdovščini, so tudi štirje člani primorskih klubov, in sicer Martin Pečar in Vanja Panič (oba Koper), Svit Teodor Benedetič (Gorica) ter Thomas Breganti, zamejski Slovenec, ki igra za Bilje. Danes se bo slovenska izbrana vrsta pomerila z ameriškimi vrstniki.

Čeprav bo turnir za selektorje svojevrsten pregledni test, pa tekmovalni in nacionalni naboj med sodelujočimi reprezentancami zato ne bo nič manjši. To še zlasti velja za vse tri gostitelje skupin, torej Slovenijo, Avstrijo in Italijo, ki se bo za uvod danes pomerila s Portugalsko. Reprezentanca iz države, ki se je lani na evropskem prvenstvu prvič okitila tudi s člansko nogometno lovoriko, ob Združenih arabskih emiratih in Malezijo sodi med tri letošnje novinke na medcelinskem turnirju.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano