Tretji mesec, trije kandidati

V tretjem letošnjem krogu izbora se za naziv osebnosti Primorske potegujejo trije kandidati. Rok Rozman, veslač, ki poudarja edinstvenost reke Soče, Črtomir Šiškovič, raziskovalec Tartinijeve zapuščine, in Benjamin Ličer, ki je s pogledom iz zraka rešil življenja na kopnem in morju. Mesečno osebnost bodo določili glasovi bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper ter komisije vseh treh medijev.

Biolog, ribič, ekstremni kajakaš in nekdanji olimpijski veslač Rok Rozman je borec za ohranitev naravnega toka rek. Čeprav prihaja z Gorenjske, ga na Primorsko veže ljubezen do reke Soče, za katero pravi, da je edinstvena. Lani je uspešno vodil največjo akcijo ohranjanja rek v Evropi, za kar je prejel mednarodno nagrado zlato veslo. Te dni je z ekipo znova na poti, ali bolje, na vodi. Pred dnevi so ob izviru Soče začeli s projektom Balkan Rivers Tour 2. Veslajo do izliva Soče in opozarjajo na to, da na reki in njenih pritokih ni prostora za nove hidroelektrarne, a poudarjajo, da ne želijo rušiti argumentov o zeleni hidroenergiji. “Slovenija in Balkan ne potrebujeta novih jezov, temveč zavedanje, da imamo bogastvo, ki ga ne premore noben drug del Evrope,” je prepričan Rozman.

Priznani slovenski violinist, Tržačan Črtomir Šiškovič, je s svojo zadnjo ploščo Tartinijevih sonat postal “umetnik meseca” založbe oziroma korporacije Naxos, največje svetovne blagovne znamke na področju založništva klasične glasbe. Pri založbi Dynamic, članici Korporacije Naxos, je izšla že peta Šiškovičeva plošča, posvečena Tartiniju. In prav s tem odkrivanjem Tartinijeve zapuščine si je violinist, ki je predzadnjo ploščo posnel celo na Tartinijevi violini, prislužil naziv umetnika meseca. Sicer pa je Šiškovič uveljavljen po vsem svetu. Sodeluje z velikimi imeni iz sveta glasbe in nastopa na najprestižnejših odrih vseh celin, v zadnjem času celo v vlogi dirigenta.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 6. aprila, opoldne.

> Do srede, 5. aprila, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Benjamin Ličer, pilot Obalnega letalskega centra v Portorožu v letalskih krogih velja za pravo legendo. Za njim je izredno bogata, več kot 40 let dolga letalska kariera, med katero je z letalom opravil več kot 12.000 ur letenja ter 29.000 vzletov in pristankov. Že več kot 38 let je upravnik in vodja letalske šole v Portorožu, kjer je bil vsa ta leta mentor številnim športnim in poklicnim letalcem. Benjamin Ličer je letošnji dobitnik kipca Civilne zaščite za življenjsko delo, ki si ga je prislužil za požrtvovalno in dolgoletno delo pri izvajanju nalog zaščite in reševanja ter pomoči pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, predvsem požarov in reševanja oseb v stiski na kopnem in na morju. NK


Najbolj brano